понеделник, 6 май 2024 г.

Проф. Радостина Александрова: Няма основание за паника заради новия щам

Това не е нищо ново – очакваше се, целта на вируса е да се разпространява по-бързо. Това заяви вирусологът Радостина Александрова пред БНТ.

Според нея има доказателства за мутация, която позволява на вируса да се размножава по-бързо в горните дихателни пътища. Сегашният нов щам има 17 мутации, което се случва по-рядко – не се знае дали той е по-заразен, трябва да бъде доказано. Няма и информация дали влияе на клиничната картина – досега обаче не е забелязано да има по-продължително и тежко боледуване. Това обобщи Александрова, като според нея с ваксините не са установени проблеми.

Антителата са насочени срещу различни участъци на т.нар. шипче на вируса (S-протеин), защото става въпрос за коктейл от антитела – и тези, които се образуват с ваксините. В никакъв случай няма основание за паника, заяви още Александрова. Просто по-бързо се задържа и по-усилено се размножава в горните дихателни пътища, уточни отново тя.

И една добра новина – няма засега данни, но е възможно с тази мутация вирусът да се опитва да се задържи само в горните дихателни пътища. Няма информация новият щам да е променил нещата по отношение на слизането в белите дробове, подчерта вирусологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html