вторник, 7 май 2024 г.

Защо моретата са мокри?

Ваньо Вълчев с новата си детска книжка

Авторът на хитовете „Телефонна любов” и „Огън от любов” издаде детска книжка

Многоуважаваният бургаски писател Ваньо Вълчев издаде нова книжка. Заглавието е „Кога ще порасна?” и от днес вчера изданието може да бъде намерено по книжарниците. Този път книгата е детска. В нея ще открием забавни стихове от автора и колоритни илюстрации, дело на Мария Вълчева.
Ето и едно от стихотворенията, което със сигурност би усмихнало малки и големи:

Защо не хвъркат котараци?
Защо е баба без мустаци?
Защо моретата са мокри?
Небето има ли си покрив?
Защо вали? Защо е вредно
да лапна десет сладоледа?
Защо съвсем не ми е ясно
кога най-после ще порасна?

Ваньо Вълчев е български поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор и журналист. Роден е на 28 септември 1937 г. в София. Прекарва детството си в село до Горна Оряховица. Получава гимназиалното си образование в Свищов. Завършва Софийския университет. Работи като учител и възпитател в Каблешково, област Бургас, а след това е кореспондент на Българска национална телевизия в Бургас. Работи в Профсъюзния дом на културата и участва в Работнически сатиричен театър в Бургас. Съосновател и председател на дружеството „Български писател“ в Бургас. Той е сред учредителите на сдружението „Бургаска писателска общност“.
През 2016 г. получава наградата „Златен Пегас“ за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и националната литература. Автор е на текстовете на песните „Телефонна любов“, „А дали е така?“, „Огън от любов“ и други. Почетен гражданин на Бургас (2002). Негов син е писателят и сценарист Ивайло Вълчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html