вторник, 7 май 2024 г.

Андрей Чорбанов: Съмнително новият щам съвпадна с Brexit

Имунологът професор Андрей Чорбанов обясни, че новият щам на COVID-19 най-вероятно вече е в България, защото хората пътуват и няма как да бъде спряно разпространението му. Дори и да се затвори изцяло Великобритания, щамът няма да бъде ограничен, тъй като вече го има и в други държави, коментира той пред Нова.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо, като със сигурност може да се говори за по-голяма адаптация на вируса, но не и за по-голяма смъртност. Това, че една, две, три или пет позиции на т.нар. S-протеин са променени не означава, че се е променил толкова самият протеин.

До момента всички ваксини срещу коронавируса, които са създанени, са на база на спайк-протеин, който мутира най-често. Новият щам кодира до 93% всичко, което е кодирал първият SARS вирус през 2002-2003 година.

Професор Чорбанов заяви още, че е някак съмнително как появата на новия щам съвпада с Brexit. Редица държави вече наложиха ограничения спрямо Великобритания заради новия щам на коронавируса. В България влизащите от Острова се подлагат на карантина, преустановени са директните полети между двете страни, а вече е забранено и влизането на чужди граждани от Великобритания в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html