понеделник, 6 май 2024 г.

Гал Гадот – Жената чудо от Израел

Израелската актриса Гал Гадот, която отново ще играе ролята на Жената чудо, осъжда както битката на своите сънародници срещу арабите, така и дискриминацията срещу жените в Холивуд.

Le Monde

Втората част от „Приключенията на Жената чудо“, с Гал Гадот в главната роля, е планирана да се появи на голям екран по време на предстоящите празници, след три отлагания през тази година заради пандемията от коронавирус. Феновете на Гадот обаче ще трябва да изчакат отварянето на киносалоните в началото на следващата година, за да изгледат на големия екран втората част на сагата „Жената чудо 1984“. Първата стана най-касовият филм за 2017 година, като изпревари по приходи „Карибски пирати – Отмъщението на Салазар“.  Така Пати Дженкинс, която режисира първия филм за супергероинята, е на път да направи Гал Гадот най-голямата израелска звезда на всички времена.

 

МИС ИЗРАЕЛ НА 18

За разлика от Натали Портман, която още на 3 години напусна родния си Йерусалим и замина да живее в САЩ, Гал Гадот е прекарала по-голямата част от живота си в Израел. Тя е отгледана в Рош Хааин, на 25 километра източно от Тел Авив, където са се установили много йеменски имигранти веднага след основаването на Израел. Отгледани от баща инженер и майка – учителка по физическо възпитание, Гал Гадот и сестра й израстват в „защитена“ среда, в която липсва телевизия.

Гал Гадот като Жената чудо и като Мис Израел

Опитът на Гал Гадот от тийнейджърските години като фотомодел й помага да бъде избрана за Мис Израел през 2004 година. Едва на 18, тя участва в конкурса „Мис Вселена“ – марка, собственост на сегашния президент на Щатите Доналд Тръмп. Години по-късно тя признава в едно интервю, че е била „много впечатлена от косата му“, както и че е била готова „да го срита в топките“, ако бизнесменът направи опит да я доближи.

След участието в конкурсите за красота Гадот отбива двегодишната си военна служба, подобно на две трети от своите израелски сънародници. Опитът й като инструктор и практиката с бойните оръжия й помагат да получи роля в четвъртия филм от поредицата „Бързи и яростни“ (играе бивш агент на „Мосад“) през 2009. През 2017 година Гал Гадот успя да излезе от образа на поредната добра второстепенна актриса, ставайки най-емблематичната фигура от супергероите. Световният успех на „Жената чудо“ не бе повлиян от бойкота на филма в редица арабски държави след изразената явна подкрепа на актрисата за израелската офанзива в Ивицата Газа. Президентът на Израел Реувен Ривлин дори я нарича „истински и обичан посланик“.

Гадот по време на военна си служба

 

45 МИЛИОНА АБОНАТИ В INSTAGRAM

По време на законодателната кампания през март 2019 премиерът Бенямин Нетаняху засили атаките си срещу т.нар. „арабски израелци“, които съставляват една пета от електората. Популярната телевизионна водеща Ротем Села попита публично премиера и неговите поддръжници: „Какво не е наред с арабите??? Кога някой от това правителство ще изрази посланието, че Израел е държава за всички свои граждани?“. Гадот обяви подкрепата си за Села, а Нетаняху реши да не спори със суперзвездата, която има 45 милиона последователи в Instagram.

Силно изразеният феминизъм на „Жената чудо“ стана публичен точно преди вълната MeToo (социално движение срещу сексуалното насилие и сексуален тормоз, извършен от известни личности), което накара Гадот да си пожелае този протест да не е само „прищявка“, а началото на „дълбока промяна“:

„Аз стоя до всички тези смели жени, които се изправят пред страховете си и свидетелстват открито“. По-късно тя обяви и дефиницията си за феминизъм:

„Феминизмът не се отнася до изгаряне на сутиени, ненавист към мъже или отглеждане на коса под мишниците. Става въпрос за равнопоставеност между мъжете и жените. Равно заплащане, равни възможности“.

Гал Гадот може лесно да победи повече от един мъж

След тези думи продуцентът Брет Ратнър, обвинен в сексуален тормоз, беше изключен от екипа на „Жената чудо 1984“. Заедно със своя съпруг Гал Гадот започва да продуцира филми, в които играе Ирена Сандлър, полска католичка, спасила 2500 еврейски деца от варшавското гето, или Хеди Ламар, скандалната холивудска звезда, която е създала система за криптиране по време на Втората световна война.

Гал Гадот като Клеопатра

Режисьорът на двете части на „Жената чудо“ сега иска да заснеме Гадот като Клеопатра. Този проект предизвика бурен дебат в социалните мрежи, а американското кинопроизводство реагира, като подчерта „гръко-македонския“ произход на Клеопатра, колкото и да е съмнителен той. Актрисата засега запазва мълчание. Не е нужно да доказва на никого, че е от Близкия изток. Както и Клеопатра, между другото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html