понеделник, 6 май 2024 г.

Иван Гарелов: Като ухажва десните, Румен Радев губи левите

Журналистът Иван Гарелов коментира последните политически събития в страната, като акцентът беше върху отношенията между президента Румен Радев и Българската социалистическа партия

Все пак между БСП и президента Радев няма някакви особени различия в позициите им. Различие има в това, че държавният глава търси одобрението и на т.нар. градска десница, каза пред БНР Гарелов.

Той предположи, че когато дойде времето за президентските избори, противоречията между левицата и президента няма да излязат на преден план, ако не са се усложнили допълнително дотогава. По думите му Радев търси нова идеологическа подплата – либерална, центристка, прозападна. Не би трябвало един президент да се ангажира с такива нюанси в идеологията, а по-скоро да мисли практично за това, с кои хора и с коя партия би могъл да работи по-лесно. И чии избиратели биха го подкрепили.

Гарелов прогнозира, че Румен Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. ДПС този път няма да го подкрепят, те вече му поискаха оставката. Не знам дали президентът си дава сметка, че възходът на либералната десница е само в София.Тя имаше ярко присъствие покрай протестите, но това още не гарантира, че тя ще има достатъчно голяма представителност“.

Управляващите, кризата и предстоящите избори

Имам чувството, че над страната надвисва сянката на един нов Чернобил. В смисъл, че управляващите не ни поднасят истината или въобще не се съобразява с истината за положението в страната. Чудовищно е всеки ден да идват данни за 100-200 починали, да излезем на първо място по смъртност в Европа и в същото време премиерът Бойко Борисов да ни уверява, че нещата вървят добре и още една седмица… Той държи на тези избори да се появи като добрия човек. Лошите са лекарите, които настояват за строги мерки. Хората не вярват, изнервени са и озлобени заради това, че вече не вярват на нищо.

Отношенията между София и Скопие

Мнението на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че трябва да се изчака да минат изборите в България е защото той мисли, че Бойко Борисов е ангажиран с поддържането на една по-твърда линия, разчита, че това е по-популярно и може да спечели по-лесно изборите и второ – така може да се подобри изборният резултат на неговия основен съюзник – ВМРО, а когато отминат изборите, този фактор ще отпадне и Борисов ще обяви, че все пак компромис е постигнат. Сегашната твърда линия е продиктувана от вътрешнополитически съображения, а не от принципни. По отношение на Северна Македония България има непоследователна политика, което е най-голямата грешка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html