понеделник, 29 април 2024 г.

Очаква ни невиждан от 800 години небесен спектакъл

На 21 декември в 12:02 часа ще настъпи астрономическата зима. Слънцето ще премине през точката на зимното слънцестоене в съзвездието Стрелец. В Северното полукълбо това е най-късият път на Слънцето по небосклона. Денят ще е най-къс – само 9 часа и 2 минути.

Очаквайки  приключване на тази кошмарна година, астрономите се подготвят за забележителна небесна атракция на двата газови гиганти от Слънчевата система. Юпитер и Сатурн цяла година пътуват заедно по небето, но на 21 декември по-бавно движещият се Сатурн ще настигне Юпитер. Това ще бъде техният грандиозен финал.

На Юпитер са необходими 11,86 години, за да обиколи Слънцето, а на Сатурн – 29,4 г. Още от първите дни на декември те се сближават и на 21.12.2020 г. ще се появяват заедно на разстояние една десета от градуса на границата на Козирог и Стрелец.

Това е колкото дебелината на една монета, държана на една ръка разстояние и ще ги виждаме като ярка двойна звезда. Съществува теория, според която, именно когато Месията се е появил на Земята, е имало подобно съединение на Юпитер и Сатурн, което днес наричаме Витлеемска звезда.

Двете планети и техните луни ще се виждат отделно, но в едно и също  зрително поле на бинокъл или телескоп. Явлението се наблюдава веднъж на 20 години, въпреки че не винаги са били толкова близко. Тазгодишното съединение е наблюдавано преди 796 години. Следващото необичайно съединение между тях ще бъде през март 2080 г.

Вечерта на 21 декември, на хубаво място без дървета и сгради преграждащи хоризонта, ниско над югозападния хоризонт, след  18:00 ч. около свечеряване, дори и с невъоръжено око, ако разбира се времето позволи (около час и половина след залез Слънце, когато небето вече e достатъчно тъмно и ниско над хоризонта). За тяхното заснемане ще Ви бъде необходим обектив 200 мм.

Според астролозите тази среща, на Сатурн и Юпитер, вещае голяма промяна за човешкото общество като цяло – повече сигурност в тези хаотични времена, постигане на лични цели и повече щедрост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html