понеделник, 6 май 2024 г.

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат

Външният министър Екатерина Захариева. Снимката е от сайта на руската агенция ТАСС, която мълниеносно съобщи новината за изгонения руски дипломат

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

 

По-рано стана ясно, че по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

В тази връзка на 17 декември 2020 г. главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

За последно България изгони двама руски дипломати в края на септември. По информация на ДАНС те са търсили “информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника”.

През последните две години ДАНС е особено активна в ловенето на руски шпиони.

През януари прокуратурата обяви други двама руски дипломати, а правителството ги изгони. Единият от тях се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

В края на октомври миналата година бе открит шпионин в руското посолство, който заемаше позицията на първи секретар.

Още по-рано прокуратурата образува известното дело за шпионаж срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов. Съдът обаче му позволи да пътува до Русия, където лично президентът Владимир Путин го награди с орден за заслуги. По делото на Малинов няма никакво развитие.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче обяви съдия Андон Миталов, който пусна Малинов да пътува в Русия, за нежелан в страната заради “корупция“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html