понеделник, 6 май 2024 г.

Австрийски политолог: ЕС вреди и на мигрантите, и на самите европейци

Правда.ру

Полицията в Австрия все по-трудно се справя с мигрантите

Професор Петер Бахмайер е доктор на политическите науки, професор по история. От 2006 до 2010 година е секретар на Българския научно-изследователски институт в Австрия. Доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“. В интервю за руска медия Бахмайер говори за проблемите на Австрия и Европа с мигрантите, както и за трудните отношения с Турция.

Какво се случва в Европа във връзка с миграционната политика и по-точно с политиката на интеграция на мигрантите? Австрия, подобно на Германия, е сред лидерите по приемане на мигранти. Те съставляват почти 10% от вашето население. Колко ефективна е тази помощ и такова гостоприемство? Как се чувстват местните сред толкова много мигранти?

Това е сложен въпрос, защото въпреки че австрийците не са против мигрантите, те са против факта, че все по-голяма част от тях идват в Австрия. Основният проблем е големият брой хора с преобладаващо ислямско съзнание и култура и с тях е трудно. Например при мигрантите от съседните ни славянски народи е по-лесно – с тях може да се каже, че няма почти никакви проблеми, защото културата е същата – традиционна християнска. Следователно няма нужда от голяма миграция от тези страни далеч от Австрия. Но нашето правителство е длъжно да спазва законите на Европейския съюз. И това е проблемът.

И какво казва вашето правителство на хората? Обяснява ли по някакъв начин големия брой мигранти с различна култура, или просто казва, че това е изискване на Европейския съюз и не може да се направи нищо?

– Говорят за правата на човека, че трябва да приемем тези хора. Но това всъщност не е вярно. Не е нужно да приемаме всички, ние не искаме глобализъм. Те, политиците,  искат глобална икономика, без държави. Хората обаче не искат. И по тази причина се заражда ново движение у нас, в Австрия, както и в Германия, а и в други европейски държави, които са скептични срещу глобализацията.

Искате да кажете новите движения, които влизат в парламента, силно  декларират своята позиция? Кой говори за необходимостта да се запази тяхната култура и срещу глобализацията?

Много хора вече не искат да виждат традиционните партии на власт. В Германия се провеждат масови демонстрации. В Австрия се случва същото. Струва ми се, че партиите скоро ще изчезнат, защото не отстояват интересите на хората, а само своите. И особено в Европейския съюз, в Брюксел – има 30 хиляди души администрация, които не са избрани от никого. И тези хора твърдят, че защитават интересите на народите в Европа. Има лобита, големи корпорации и финансови елити, които наистина управляват всичко. А новите движения са независими.

Колко опасна е тази ситуация за Австрия и Европа като цяло? Колко може да продължи? Искам да кажа, че проблемът е, че хората, които идват, много трудно се интегрират?

– Това е сложен въпрос, защото всички ние имаме приятели от други страни. Включително и от ислямските държави. Разбира се, ние искаме да помогнем, особено на хора от страни, където има война, ние помагаме. Но повечето от тях пристигат тук по икономически причини. Мисля, че би било по-добре да си останат вкъщи. По-точно, защото напускат предимно хора в трудоспособна възраст и там няма кой да работи и икономиката страда. Порочен кръг.

Австрия е може би най-активна страна в Европа, която настоява санкции срещу Турция заради факта, че страната придоби руската зенитно-ракетна система С-400. Защо Австрия настоява за санкции срещу Турция? Заради ракетите С-400 или заради мигрантите?

– Ние сме против Турция, защото оттам идва най-голямата мигрантска вълна към нас. В същото време отношенията ни с Турция не бяха много добри през последните години. Това не означава, че имаме лошо отношение към турците. Например жена ми беше учителка в училище и имаше много добре образовани турски деца в класа си. Но повечето възрастни не се интегрират добре. Жените например не говорят немски. Те прекарват цялото си време вкъщи. За какво изучаване на език можем да говорим тук? Каква интеграция? Освен това Турция иска да се стъпи по-сериозно на Балканите, а там има и австрийски интереси, сериозни икономически и културни връзки. Не ни харесва също така, че Косово може да се превърне в ислямска държава под давление на Турция.

Ами християнската вяра в Европа? Защо папата изми краката на африканците и призна еднополовите бракове?

– В Австрия има както християни, така и католици. Папата… Сега не го разбирам. Преди защитаваше религията и църквата, културата, но сега… не знам какво иска той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html