понеделник, 6 май 2024 г.

Зимният сезон може да приключи още преди да е започнал

Очакват се тежки фалити в сферата на туризма твърди Полина Карастоянова

Предстоящият зимен сезон може да приключи още преди да е започнал, ако не бъдат отворени ресторантите в хотелите след 21 декември. Констатацията направи изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. Освен големите курорти като Банско, Боровец и Пампорово, малките също ще пострадат от мерките.

Заради неяснотата хората масово отказват резервации, защото в момента хотелите не могат да обслужват нормално своите гости. Местата за настаняване не са затворени със заповедта на здравния министър и така не попадат в предвидената помощ от държавата за бизнеса.

Националният борд по туризъм изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и министрите на здравеопазването Костадин Ангелов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на икономиката Лъчезар Борисов, в което настоява да бъде ревизирана заповедта на министъра на здравеопазването и съответно от 21.12.2020 г. да бъде разрешено нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняване и хранене в хотелите при стриктно спазване на противоепидемичните разпоредби. Очаква се днес частично забраната за ресторантите в хотелите да отпадне.

Ресторантите към хотелите остават затворени, засега

Ако това не стане, загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия. От Националния борд по туризъм обръщат внимание, че всички съществуващи мерки за подкрепа са насочени към малки и средни предприятия и единствената програма, която не дискриминира големите предприятия е 60/40.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html