понеделник, 6 май 2024 г.

Новата „политкоректна“ действителност: СУ изгони проф. Михаил Мирчев за „расизъм“

Софийски университет - архитектура и строителство - 1kam1.com

Гражданският договор на професор Михаил Мирчев със Софийския университет е прекратен от ректора на Алма Матер Атанас Герджиков. Решението е взето след становище на Етичната комисия на най-голямото висше учебно заведение у нас. Според комисията, установените от проверката нарушения на проф. Мирчев се свеждат до генерализацията, стереотипизацията и едностранчивостта в изложението по отношение на отделните етнически групи. „Подсилени с внушения за враждебност и агресивност, те биха могли да затвърдят предразсъдъци и да водят до формиране на нагласи за дискриминационно отношение“, се казва в становището. В три от лекциите си Михаил Мирчев говори за ромското население, като обобщава, че част от него е агресивно и настъпателно. В други лекции пък се говори за „еврейска държава“.

„Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности“, се казва в изявлението на университета.

След като въпросните лекции бяха качени в интернет, СУ беше засипан със сигнали на различни НПО-та за „тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в курса „Социална работа с ЕТНО групи“.

„Разбирам, че съм дал твърде много поводи – с научното си творчество, с академичните си публикации, с конкретните си авторски емпирични изследвания, с телевизионните си анализи и позиции. Но знаете ли какво не разбирам? Не разбирам защо чак сега се осмелиха да ме атакуват по този радикален начин? Любопитно ми е! Датата е 10-11 ноември 2020. Тази дата е свързана с няколко значими събития в миналото. Някак странно съвпада и с еуфорията от победата на президентските избори в САЩ. Но нека не потъвам в мътните води на конспиративното въображение. Това се видя, че вреди“, заяви още преди решението на СУ професор Михаил Мирчев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html