понеделник, 6 май 2024 г.

Лекарите поискаха пълно затваряне на държавата

image

За по-строги мерки по празниците, затваряне на всички магазини с изключение на хранителните и дори за въвеждане на вечерен час призоваха медици, които работят на първа линия. Докторите бяха категорични, че мерките трябва да се втвърдят. Припомниха, че България е на челна позиция по смъртност от COVID-19. Дадоха за пример Германия, Нидерландия, Турция и Гърция, където мерките бяха втвърдени.

На среща с премиера Бойко Борисов и представители на ръководството на Българския лекарски съюз бяха категорични, че ограниченията не бива да се отменят. “Настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения, както и такива в интензивните отделения. За нас всякакво охлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система веднага след празниците да изпаднем в още по-тежка ситуация, заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

“Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни, предупреди и представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски. “Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората”, каза Околийски и подкрепи министър Ангелов в запазването на действието на противоепидемичните мерки. “Това празнуване и желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки”, посочи Околийски.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html