понеделник, 6 май 2024 г.

11 мита за ваксините, в които хората вярват

Дълъг ковид": Защо някои хора се възстановяват толкова бавно от  коронавируса - Webcafe.bg

 

Емил Ценов, Фейсбук

На прага сме на одобрение на ваксини за КОВИД-19 в Европейския Съюз. Ваксини, тествани по всички необходими протоколи с особено внимание предвид на обществения натиск, и които показват до 95 % ефективност за срока на изпитанията (половин година). Въпреки всичко много хора, включително и много мои приятели, няма да отидат да се ваксинират или ще изчакат неизвестно дълго време, преди да го направят. Причините за това са няколко: страх, недоверие или объркване в някаква различна пропорция при всеки отделен случай. Всички тези емоции са абсолютно нормални и този пост в никакъв случай няма за цел да набеждава или засрамява когото и да било. В крайна сметка, всеки иска най-доброто за себе си и за семейството си. И не, никой не обича да поема „ненужен“ риск. В този случай обаче рискът е нужен и ще се опитам да ви докажа именно това, като прегледам основните аргументи „против“ ваксинирането. Ще пренебрегна конспиративните теории от типа „Бил Гейтс иска да ни чипира“ и „това е просто грипче“, защото вярвам, че никой от приятелите ми не ги приема сериозно. Или поне ми се иска да вярвам; човек вече в нищо не може да бъде сигурен.

 

  1. Ваксината не е добре тествана. Тествана си е чудесно според всички научни протоколи, че дори и повече от това, като се има предвид общественият интерес. От чисто научна гледна точка тестове от десетки хиляди души са повече от представителна извадка.
  2. Те крият резултатите от нас, затова им нямам доверие. – Обобщените резултати от изпитанията ще бъдат публикувани и достъпни за всички заедно с одобрението, всеки може да ги прочете.
  3. Ваксините бяха пуснати подозрително рано на пазара. Приемете, че живеем във време на небивал прогрес в науката. При все това mRNA технологиите съвсем не са нови, просто сега имаме техниката и финансирането да ги ускорим неимоверно. Не забравяйте, че никога досега човечеството не е впрягало толкова ресурси за решаването на един проблем. Фактът, че не разбирате едно нещо, не означава, че то не работи. Бихте ли си представили преди 30 години, че ще можете да споделяте видео и снимки в движение? Много хора не разбират как работи интернет, но това не им пречи да го ползват, за да разпространяват дезинформация по социалните мрежи. Технологиите обаче могат да бъдат ползвани и за добро.
  4. Не знам какви ще са дългосрочните ефекти от ваксината. – Тук влизаме в областта „оценка на риска“. Ясно е, че никой не можа да се произнесе със сигурност какъв ще бъде ефектът от нещо, приложено върху телата ви. Тестовете не показват никакви сериозни странични ефекти, но да, това не означава, че няма да има такива при някои хора. Тези случаи ще бъдат навярно изключително изолирани, защото обикновено симптоми за проблеми могат да бъдат засечени доста рано. По-важният аргумент обаче е съотношението полза/вреда. Потенциалната вреда от вируса е значима и доказана (1 % смъртност, 20 % дългосрочни увреждания), докато потенциалната вреда от ваксината е имагинерна и се оценява на хилядни от процента. И, което е още по-важно, ползата от нея за вас и обществото е очевидна и доказана с 95 % ефективност. Ще ви дам пример с това как оценяваме съотношението полза/вреда с шофирането. Всеки път, когато се качвате в кола, има малък, но измерим риск да загинете или да бъдете ранени. И все пак го правите най-редовно, защото ползата от мобилността е значителна. Между другото, шансът да загинете или бъдете увредени при шофиране е много по-малък от вредите от КОВИД-а, и все пак значително по-голям, отколкото би бил при ваксиниране.
  5. Не знам колко време ще трае защитата на ваксината и дали има смисъл. Никой не знае, докато не се ваксинират повече хора и не измине. Първите индикации са, че защитата ще е от една от десетина години, тоест доста повече от тази при грипа. И да, може да се наложи редовно ваксиниране. Това не отменя положителните ефекти от ваксината.
  6. Що пък аз да съм пръв, нека някой друг да пробва, пък аз ще поизчакам… С този аргумент имам два проблема: логически и морален. Логическият е, че изчакване от два-три месеца няма да даде никаква значителна допълнителна информация, която да ви помогне при решението, а и то едва ли би било различно (освен ако не се колебаете между различни ваксини, но и там разликите са много минимални, вижте по-долната точка). За сметка на това забавянето увеличава значително риска да се разболеете от КОВИД с всички произтичащи от това последствия. Моралният е, че ние всички сме част от обществото и, освен права, имаме и задължения. За да защитим тези членове на обществото, върху които ваксината не работи или не могат да си я сложат например заради алергии, трябва самите ние да поемем определен (макар и минимален) риск. Тук имаме и класически пример на така наречената Дилема на затворника. Ако всички решат да не се ваксинират, цялото общество ще загуби.
  7. Не знам коя ваксина да избера. Ваксините са изработени по сходна технология и изпитвани по подобен начин, така че има ли значение, стига да работи и да ви предпазва?
  8. Нямам доверие на правителството да организира ваксинациите както трябва. В много случаи този скептицизъм се основава на опит от предишни политически решения, но не приемайте, че това автоматично се пренася върху ваксинирането. Никое правителство не иска да умори гласоподавателите си или да задуши икономиката, от която взима данъци, с безкрайни локдауни. Имате пълно право да искате прозрачност на процеса, а в крайна сметка и да смените правителство, което не се справя с процеса.
  9. Имам лични проблеми с автоимунни заболявания или алергии. Това е съвсем отделен въпрос. Всеки с такива проблеми трябва да обсъди въпроса с личния си лекар. Със сигурност ще излязат и протоколи за действие за такива случаи при всяка ваксина.

10.Мразя инжекции! Няма пък!!! – Тук дълбоко ви съчувствам, защото и аз ги мразя. Много! Обаче неудобството от това човек да го боднат два пъти е далеч повече за предпочитане от това да лежи с абокат в болница на вентилатор.

  1. Болестта сама ще си изчезне, няма нужда от ваксина. Може би да, а може би не (грипът е все още при нас). Във всеки случай без ваксина броят на жертвите и постоянно засегнатите ще е много, много по-голям.

Не ви казвам какво да направите – в крайна сметка това си е ваше решение, на повечето места ваксината няма да е задължителна. Просто ви моля да прочетете тези аргументи и евентуално да потърсите повече информация за това, в случай, че се колебаете. С удоволствие ще ви помогна, ако имате нужда. Време е да пристъпим към действия и да решим този проблем. Можем да го направим само заедно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html