вторник, 7 май 2024 г.

Явор Гърдев с премиера в Плевен

Макар спектакълът да е продукция на плевенския театър, достъп до премиерата снощи имаха стотици хора по целия свят. При това напълно безплатно

Един от най-талантливите и обичани български режисьори – Явор Гърдев, от няколко месеца работи с трупата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен. Този път той заедно с актьорите Иван Бърнев, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Надя Керанова, Адриан Филипов, Александър Кънев, Красимира Кузманова-Кокран ни отвежда в мрачния свят на белaруския драматург, режисьор и член на Коoрдинационния съвет на беларуската опозиция Андрей Курейчик, който през септември тази година довърши работата си по пиесата си „„Унизените. Беларус“.

Именно с този текст работи Гърдев от септември, за да ни разкаже за случилата се „революция“ в Беларус месец по-рано. Прототипите на героите в „Унизените. Беларус“ всъщност са реални личности: Александър Лукашенко, Николай Лукашенко, Светлана Тихановская, Александър Тарайковски, Мария Колесникова и други. А самият текст е своеобразен разказ и тълкуване на събитията преди, по време и след изборите от 9-и август 2020 г. Избори, които според мнозина бяха ярка демонстрация на погазване на всякакви правови рамки. В текста са използвани реални интервюта на политици, лични истории, разказани от протестиращите, както и изтекли в интернет изобличаващи разговори в избирателните комисии. Пиесата представя коренно различни гледни точки към събитията на различни типове хора от беларуското общество, художествено преосмислени от автора.

Възбуден от всичко това, в рамките на три месеца Явор Гърдев работи с актьорите и екипа си, за да създадат първия по рода си у нас театрален онлайн-опус, който е репетиран и заснет при пълна индивидуална изолация на актьорите. Без нито една пряка присъствена среща или пряко взаимодействие между тях в репетиционна зала, на сцена или пред камера.

Всички тези предизвикателства се оказват печеливш ход и премиерата на пиесата, при това световната, чийто превод на български е на Майя Пачникова, вече е факт. Постановката, редакцията, видеографията, режисурата на монтажа е дело на Явор Гърдев, а музиката, видеографията, видеомонтажът, звукозаписът, звуковият дизайн са на композитора Калин Николов.

Спектакълът е сред първите у нас, който е мислен изцяло за виртуалното пространство, което обаче не е отнело от магията на театралното изкуство. За това безспорно допринасят както силната драматургична линия, така и блестящата работа на художника на проекта Николай Димитров – НАД. Негово дело са визуалната среда, костюмографията, реквизитът и графичния дизайн на спектакъла.

Следващата дата, на която може да бъде гледана пиесата „Унизените. Беларус“ е 27 декември от 21 ч.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html