понеделник, 6 май 2024 г.

Руски топ шпионин: Въпрос на чест е да отговорим на западните разузнавателни служби по случая Навални

Алексей Филатов

Чуждите разузнавателни агенции измислят различни версии за атентат срещу Алексей Навални, които са твърде опасни за Русия, защото се основават на достатъчно надеждни данни. Защо Москва все още няма собствена версия? Това попита бившият подполковник от ФСБ и президент на съюза „Алфа Груп“ Алексей Филатов. Според него позицията на Руската федерация е да не разследва този инцидент, тъй като реално убийство няма. Бившият шпионин и член на отряда за борба с тероризма коментира разкритията на Bеllingcat, като със съжаление отбеляза факта, че в Русия вече има предатели на всяко едно ниво.

Информацията за движението на даден автомобил, придвижването на човек с телефон – всичко това може да бъде закупено от руснаци, дори без да ставате от компютъра си, каза Филатов пред „Правда“.

Той е сигурен, че данните, цитирани в материала по случая Навални, са закупени за милиони долари. И както и да се борят службите, на всички нива в държавата има хора, които са готови да търгуват с тайни. Има и редки случаи, когато тайните не продават, защото хората осъзнават, че търгуват със смъртта.

Транспортирането на Навални до Германия

Най-слабото място в разследването на Bеllingcat е свързването на външното наблюдение на Навални с предполагаемите производители на „Новичок“ чрез дълга верига от хора, започвайки от атентата срещу Скрипал. Също така сериозността на подготовката за „убийството“ не съответства на крайния неуспешен резултат (защо опитът от „отравянето“ на Скрипал не е бил взет предвид?). Самият Навални призна в интервю за радиостанция „Ехото на Москва“, че не знае нищо за „двойно покушение“ срещу него, за което британският „Times“ съобщи. Тоест, германците имат друга версия, която доказва съмнителността и на двете.

Експертът отбеляза със съжаление, че информацията, въз основа на която е проведено разследването на Bеllingcat, наистина може да бъде получена с помощта на източници, работещи в „тайните бази“, които търгуват с информацията, все едно са на на пазара в Митино (там се намира най-големият в Русия пазар на радио и електронна техника).

Пазарът в Митино, от който може да се закупи всякаква радио и шпионска техника

Според Филатов материалът насажда усещането, че служителите на ФСБ са кръвожадни убийци, предатели и са предвождани от президента на Русия. Това послание е предназначено за „световната общественост“.

Световните медии вече с удоволствие тиражират разследването на Bellingcat за отравянето на Алексей Навални. Самият опозиционер публикува на уебсайта си снимка на служители на Федералната служба по безопасност (ФСБ), които от 2017 година го следят из цяла Русия, за да го отровят в крайна сметка. Въз основа на добилите публичност данни разследването стига до заключението, че въпросните служители на ФСБ са следвали Навални през цялото време, дори са били и на полета, в който той се е почувствал зле. Освен това, един от тези хора е проследен до институтите, за които се твърди, че тайно се занимават с разработка на химическо оръжие.

Виждаме, че докторите от ФСБ, след като са получили „Новичок“ в секретен институт, използвайки служебните си паспорти за прикритие, са пътували два пъти с мен. И на тези две места бях отровен“, коментира Навални.

Навални със семейството си в болницата в Германия

И добавя: Имаме работа с операция на държавно ниво. Това не са служители на ФСБ, работещи по заповед на някой олигарх или чиновник, който съм обидил с разследването си. Цял отдел на Службата под ръководството на високопоставени служители провежда тази операция от две години, по време на която няколко пъти се опитват да убият мен или членове на моето семейство, получаващи химическо оръжие в секретна държавна лаборатория. Разбира се, операция от такъв мащаб и такава продължителност не може да бъде организирана от никой, освен от шефа на ФСБ Бортников и той никога не би се осмелил да го направи без заповед на Путин„, пише още Навални.

Защо Москва все още няма ясна и убедителна версия на случилото се? Защо отново губим информационната война?, попита риторично Филатов. Той смята, че е необходима политическа воля, за да се появи руска версия на инцидента с Навални:

Владимир Путин и Александър Бортников

Мисля, че ако има политическа воля, бихме могли да намерим своята версия, наши собствени доказателства, включително имената на хората, отговорни за този инцидент. Това е въпрос на чест за ФСБ и Кремъл – необходимо е да се назоват тези, които наистина са имали нужда да играят този цирк и това да се докаже. На службите са помагали хора от обкръжението на Навални и те също са оставяли следи, които трябва да бъдат разгледани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html