понеделник, 6 май 2024 г.

Мехмед Дикме: Ердоган даде топката, ще видим как Доган ще я поеме

Гражданско движение ще се яви срещу ДПС на парламентарните избори напролет, обяви бившият член на партията и бивш министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г. Мехмед Дикме в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“.

Мехмед Дикме, снимка Интернет

Следващата седмица ще се вземе решението за създаването й и за лидера, уточни Дикме. Той не каза кой ще я оглави, нито своята роля в създаването на сдружението. „Досега съм отказвал всякакви покани да участва във формации, но при всички случаи ще подкрепя това гражданско сдружение“, подчерта той.  Така според него турската общност в България ще има алтернатива на следващите избори.

„Това ще е алтернатива хората да излъчат свои представители чрез други дясноориентирани политически формации, към която общност електоратът на ДПС принадлежи“, обясни някогашният земеделски министър.

Вече се водят разговори за коалиция с  политически формации, които се очаква да бъдат в следващото управление на страната според социологическите прогнози, заяви Мехмед Дикме.

Конференцията на ДПС не оправда очакванията на избирателите., тя бе по-лоша дори от конгрес на БКП – нямаше критични нотки, имаше само самохвалство и самодоволство, коментира Дикме. Фактът, че имало само един кандидат за поста – Мустафа Карадайъ –  също превърна партийната сбирка на сбирка на БКП, смята той.

„Ако се сърди на съдбата, да се откаже. Доган трябва да бъде щастлив и доволен, че всички ние му поднесохме на тепсия една политическа формация, с която да може да овладява мюсюлманите в България и помаците“, продължи с острия си език Дикме.

Като знак за отношението към ДПС, Дикме видя, че от българските  партии дори не са изпратили и поздравителни адреси. Много ми е интересно как те ще управляват, след като ГЕРБ и БСП казаха, че няма да се коалират с тях, коментира Мехмед Дикме посланието на конференцията, че ДПС трябва да влезе в изпълнителната власт.

Той каза, че турският президент Ердоган е поздравил конференцията с видеообръщение, което е знаково. Знаково е обаче и това, че ДПС го е свалило от сайта си . Знаково според Мехмед е и това, че турският президент се обръща към делегатите, турците, помаците, мюсюлманите, а не към Доган или Карадайъ. Единственото име, което е споменал, е на неговия скъп приятел премиера Бойко Борисов. „Така Ердоган казва, че  Турция винаги ще стои до своя приятел Борисов“, заяви Мехмед Дикме и заключи: „Ердоган даде топката, ще видим как Доган ще я поеме“.

Мехмед Дикме като министър на земеделието и горите в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Снимка Интернет

Мехмед Дикме е роден е на 27 февруари 1966 г. в с. Диамандово (днес – част от с. Бял извор), община Ардино. Завършва специалност „Технология на хранителната промишленост“ във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. От 1995 до 2001 г. е кмет на община Ардино. От 5 юли 2001 е народен представител в 39-о народно събрание, избран с листата на Движението за права и свободи в Кърджали. От 24 юли 2001 до 23 февруари 2005 г. е министър на земеделието и горите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Освободен е от поста при промени в кабинета и заменен с Нихат Кабил. В края на септември 2007 г. Дикме напуска ДПС и отново се кандидатира за кмет на Ардино. Изборите в общината обаче печели кандидатът на ДПС Ресми Мурад с 53,55% още на първия тур.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html