вторник, 7 май 2024 г.

Георги Текев издаде книга за Райна Кабаиванска

Тази година Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет отбелязва 20-годишен юбилей. Албум „Майсторските класове и Школата Кабаиванска“ с автор д-р Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ, ще зарадва феновете на оперното изкуство в България на рождения ден на Райна Кабаиванска на 15-и декември. Албумът проследява развитието на уникалния проект през годините, представяйки върху 168 страници участниците в майсторските класове, лауреатите на стипендии от дарителския фонд на Райна Кабаиванска в НБУ и артистите от Школата Кабаиванска.

Уникални фотографии са запечатали първите сценични изяви на днешни звезди на световната оперна сцена като Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Яско Сато и др.

Изявени певци от българската оперна сцена също ще се разпознаят във фотосвидетелствата – Весела Янева, Добринка Икономова, Костадин Мечков, Силвия Тенева, Цветана Бандаловска и много други. В първите страници на Албума е поместен кратък и емоционален текст от самата Райна Кабаиванска, в който тя определя майсторския клас като „исторически феномен“ и благодари на НБУ за енергията, обичта и доверието. Благодари и на всички партньори – Софийската филхармония, Софийската опера и балет, Софийската община, Фондация „Америка за България“, търговска верига „Фантастико“, Посолството на Италия в България за подкрепата през тези 20 години.

Друго събитие, свързано с юбилея, е фото изложба, която през декември е разположена пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. В експозицията от 28 пана са включени избрани моменти от работата на Райна Кабаиванска с нейните възпитаници по време на обучителни сесии, репетиции за концертите на майсторските класове, емоционални моменти от самите галаконцерти и присъждането на стипендии на отличените участници, подготовката и реализацията на оперни спектакли, и концерти с участието на младите певци на сцената на Софийската опера и Софийската филхармония.

Специално място е отредено на Юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ в Зала 1 на НДК, 2014 г. и на представянето на артисти от Школата Кабаиванска.

Албумът „Майсторските класове и Школата Кабаиванска“ и изложбата се осъществяват със съдействието на Столична община.

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934 година. Баща ѝ Ячо Кабаивански е ветеринарен лекар, писател, поет и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика.

От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“, като учи първо при Людмила Прокопова, а след това при Илия Йосифов. След дипломирането си е назначена в Софийската опера само като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 г. заминава за Италия, където учи музика в лицея „Виоти“ във Варчели при вокалните педагози Зита Фумагали, Д. Тес и Мерлини.[1][2]

Малко след пристигането си в Италия Кабаиванска започва да участва в певчески конкурси, а на 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел’Емилия с ролята на Жоржета в „Мантията“ на Джакомо Пучини. От 1961 г. е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера. Само за няколко години тя се налага на италианската сцена и получава постоянно място в „Ла Скала“.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които ѝ донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, голяма част от приходите от концертите си дарява за стипендии за млади музикални таланти. Тя основава и Фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html