понеделник, 6 май 2024 г.

Ангел Кунчев: Ако се огънем, ще напълним болниците през януари

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев призова политиците да не се поддават на натиска от различни съсловни организации за отхлабване на мерките от 21 декември, защото това може да се окаже пагубно за здравната ни система.

Все още няма някаква драматична промяна в развитието на пандемията, като данните са противоречиви. В страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е плюс 4,5%, тоест има едно започващо покачване на случаите. За България това число е минус 4,8%, което е повод за оптимизъм. Всичко зависи от това коя държава какви мерки прилага.

От една страна имаме искане от политиците мерките да бъдат разхлабени, хората искат да празнуват с близките си. От друга страна цифрите показват едно съвсем леко ниво на спад, което е повод за оптимизъм, едно плато. В последните дни натискът над болниците намалява. На този фон, ако направим глупостта да вдигнем мерките, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят на заразените и смъртните случаи ще нарасне значително. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, коментира доцент Кунчев.

Той похвали бързата работа на екипа за утвърждаване на националния имунизационен план – ще се работи с 5 или 6 ваксини срещу COVID-19, в 6-7 фази, което поставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html