понеделник, 6 май 2024 г.

Румен Радев дава заден за избори на 28 март?

Заради некролози на Румен Радев тръгна Facebook организация за протест пред прокуратурата

Президентът Румен Радев може да се откаже от намерението си да насрочи изборите за 28 март, когато е изтича мандата на това Народно събрание. През януари държавният глава ще проведе консултации с членовете на Централната избирателна комисия и със здравните власти. Едва тогава ще бъде определена датата на вота за парламент.

„Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията“, съобщи Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента пред БНР.

Според него няма човек, който да прогнозира дали на 28 май епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от тази на 28 март. Пред Националното радио Маринов посочи, че по Конституция първата възможна дата е 28 март, а последната – 28 май, а указът, с който президентът ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари.

„Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори“, коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите. „Не предприема нищо полезно. Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата“, прогнозира Маринов.

Датата 28 март предизвика недоволството на повечето политически сили, включително и на БСП. Причината е, че в края на март е възможно все още да има карантина и не е ясно как изобщо ще бъдат организирани избори по време на пандемия. Очакванията са малко хора да се явят пред урните, заради страха от разпространение на вируса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html