вторник, 7 май 2024 г.

Безобразие в сърцето на старата столица

В момента в Регионалната художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново се извършва ремонт, при който автентичната дървена дограма се заменя с PVC, а в хода на работата се разбиват части от облицовката на фасадата, алармират жители на града.

Тази сграда е сред емблематичните за Велико Търново. Тя е символ на последния период на бурно архитектурно развитие на града – 80-те години на ХХ век. Построена е като художествено-занаятчийско училище от архитекта Христо Тотев през 1926 г., но днешния познат на всички вид придобива през 1983 г. по проект на архитект Никола Николов. Заедно с паметника „Асеневци“ галерията създава познатия в днешно време ансамбъл в местността Боруна – една от визитните картички на Велико Търново.

Никой не оспорва нуждата от ремонт и модернизиране на отоплителните системи, вентилацията, осветителните тела и въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Това следва да се изпълнява с необходимата задълбоченост и отговорност към значението на сградата и на функциите, които тя изпълнява.

Ремонтните дейности са финансирани чрез голям европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Усвояването на тези средства обаче има опасност да нанесе непоправими щети върху архитектурата на сградата.

Гражданите се опасяват, че започването на ремонт през декември при ниски температури и висока влажност неминуемо ще се отрази на картините от фонда на галерията. Всичко това – в името на догонването на срокове по европроекта.

Нанася се „рана“ на идентичността на сградата, но всъщност визуалният проблем с PVC дограмата само одрасква повърхността на проблема. Сградата ще продължи да има място в сърцето на Велико Търново, но от тук нататък ще бъде асоциирана и ще репрезентира съвременното политическо статукво, основано на корупция, безхаберие и триумф на грозотата – твърди общинският съветник Калоян Янков.

Ако трябва да сме честни – архитектурният образ на болярската ни столица отдавна е кощунствено нарушен. Множество от красивите стари сгради са оставени да се рушат. Духът на мястото отдавна се е изпарил, а на негово място дебнат строителни и финансови апетити и безстопанствено отношение.

Разбира се, експертите от НИНКН, пряко подчинени на Министерството на културата, които би трябвало да опазват недвижимото културно наследство в страната, са заспали дълбок зимен сън, от който не се пробуждат вече няколко десетилетия. Така през годините бяха заличени изключителни архитектурни паметници, на мястото на които се издигнаха молове, хотели, частни домове. А за заличаването им обикновено са виновни клошари, които са ги подпалили; небрежни строители, които са ги бутнали.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html