понеделник, 6 май 2024 г.

Секс по време на пандемия

Експерт: С маски по време на секс - Любопитно - Стандарт Нюз

Когато в началото на годината карантината все още беше нещо непознато, внезапно и удивително, специалистите очакваха едва ли не „бейби бум“. Звучи логично. Какво  друго освен секс може да правиш в напълно непонятна ситуация, когато работата ти е от вкъщи, социален живот нямаш, дори не можеш да излезеш на улицата? Изследванията обаче показаха, че не е точно така. Казано направо – двойките отказваха да се размножават! Причините са очевидни – деца, катерещи се по главите ви, стрес заради цените на храните и лекарствата, мислите дали няма да си изгубите работата. Едно и също същество стои срещу вас на дивана с телефон в ръка…

„Всичко това е нормална реакция на стресова ситуация – уверява доктор Мартин Клайн, психолог по проблемите на семейството от университета в Сан Франциско. – Много често, когато надвисва опасността от външна заплаха, човек се хвърля в крайности по отношение на секса. Това е като яденето. Когато са нервни, някои хора не могат да хапнат нищо, други имат нужда от килограми храна. Състоянието „сега не ми е до секс“ е абсолютно типично по време на криза. Най–големи късметлии са онези, които живеят сами и въздържанието е техният отговор на стреса.“

Според психолозите проблемите започват, когато сексуалните желания на двойката не съвпаднат по време на пандемията. Холандският психолог Марике Девите съветва да си говорите, ама истински. Добре е да обсъдите как сексът влияе върху здравето (по време на пандемия това е много силен аргумент). Медицински доказано е, че сексът, или дори само ласките и докосванията помагат за сваляне на стреса. Сексуалната активност сваля кръвното налягане, прагът на болка чувствително се увеличава и най-важното за борбата с ковид – укрепва имунитета! Изобщо сексът по време на пандемия, е изключително полезен! Двойките с деца може да приложат някои хитрини. Например да се събудят час по-рано от обикновеното, да се уединят в банята или да намерят някое необичайно място в дома си.

Съвсем други проблеми имат самотните хора, които точно по време на пандемията имат въпиеща нужда от секс. Нощен живот няма, клубовете са затворени. България не е най-консервативната държава в това отношение и може да се намерят момичета на повикване, нали? Обаче този вариант не се препоръчва. Венерическите болести никой не е отменял. На задъхващата се здравна система само това й остава – да лекува трипер. Според доктор Клайн най-безопасният секс в момента е „сам със себе си“. Важното е да не бързате. „При отсъствието на постоянен партньор на хората най-много им липсва не самият секс, а човешкото докосване“, уверява доктор Клайн.

Отделна група са разделените по някаква причина двойки, например гаджета от различни държави. Те са принудени да използват всички най-нови изобретения на човечеството, за да не забравят как изглеждат. Според доктор Девите на съвременните любовни двойки много им е провървяло – секс по телефона, видеочатове в скайп, селфи-порно, дори и сексиграчки. Помнете, нашите баби и дядовци такива неща дори не са и сънували! Важното е да знаете, че за да правите виртуална любов, трябва да използвате само криптирани, анонимни платформи. А най-горещите диалози водете устно, а не писмено. Между другото, никой все още не е забранил обикновените романтични писма, онези по пощата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html