понеделник, 6 май 2024 г.

Последният коз на Доналд Тръмп – битката във Върховния съд

Доналд Тръмп призовава с диско химн: Гласувайте! (ВИДЕО) - bTV Новините

Пет дни преди окончателно изборните комисии в САЩ да легитимират Джо Байдън за нов президент на страната, щабът на Доналд Тръмп извади последния си коз в юридическата война срещу демократите. Финалната битка ще се проведе във Върховния съд, като вариантите, общо-взето са два: или мандат за Байдън, или разруха и граждански вълнения.

Вчера във Върховния съд е подаден иск от страна на щата Тексас срещу четири други щата – Уисконсин, Джорджия, Мичиган и Пенсилвания. Към иска се присъединиха още 17 щата, а в него се твърди, че „четворката“ е нарушила конституцията, като е променила правилата за гласуване по пощата. Според Тексас, това е нормално по време на пандемията, но е предпоставка за фалшифициране на гласовете. Ако върховните съдии, отсъдят в полза на Тексас, това ще доведе до невъобразим хаос в САЩ. Първо, всички гласове ще трябва да се броят наново. При това тези от пощата ще трябва да се отделят от останалите. А това вече е невъзможно, чисто технически. Дори и да започне ново броене, то ще отнеме много време, което означава, че на 20 януари и.д. президент ще стане Нанси Пелоси – 80-годишният спикер на Камарата на представителите в Сената. Тази мила дама никога не е криела омразата си към Тръмп. Нейни са думите: „Ако Върховният съд ми разреши, с удоволствие бих застреляла Тръмп.“ Ако Върховният съд реши да признае гласовете по пощата в четирите щата за невалидни, това означава, че новият президент на Америка ще бъде избран от Конгреса, което се е случвало само веднъж в историята на страната. Наблюдателите са убедени – този вариант ще доведе страната до хаос и размирици.

Консерваторите имат мнозинство във Върховния съд – шестима срещу трима демократи. При това трима от консерваторите са назначени лично от Тръмп. Това обаче далеч не означава, че те ще гласуват „за“ иска на Тексас, който би осигурил оставането на Тръмп на власт. Именно консерваторите са тези, които най-често са гласували против републиканците. Например, гей-браковете в САЩ бяха легализирани в цялата страна, благодарение на съдия Антъни Кенеди (нищо общо с фамилията Кенеди), който навремето бе предложен за член на ВС от най-твърдия традиционалист и консерватор Роналд Рейгън.

Много интересна е фигурата на сенатора от Тексат Туд Круз, който ще говори от името на вносителите на иска пред върховните съдии. Той е сред най-обиграните юристи в страната. Според негови колеги от Конгреса е свръхинтелигентен. Именно Круз измисли санкциите срещу „Северен поток – 2“ така, че строителството на газопровода практически да бъде спряно. До 2016 година той бе съперник на Тръмп на вътрешните избори в Републиканската партия, но ги загуби. „Ще подкрепя Тръмп с тежко сърце“, каза тогава Круз. След това обаче той стана пръв фен на все още действащия президент, след като видя как се бори с демократите и колко последователи има в Америка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html