понеделник, 6 май 2024 г.

Джо Байдън и Камала Харис с отличие за „Личност на годината“ на списание „Тайм“

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън и партньорката му в изборната битка Камала Харис споделят отличието „Личност на годината“ на списание „Тайм“ за 2020 година, предадоха световните агенции.

78-годишният демократ, който на 20 януари ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ, и Камала Харис, която ще стане първата жена вицепрезидент на страната, изпревариха тримата други финалисти за приза на списанието – действащия президент Доналд Тръмп, движението срещу расовото неравенство, започнало след убийството на чернокожия Джордж Флойд в края на май в Минеаполис, и доктор Антъни Фаучи и медицинските работници на първа линия в борбата с коронавируса.
Байдън, бивш вицепрезидент, постигна исторически за демократите успехи в редица щати, а Харис е и първият вицепрецидент на САЩ с авроамерикански и азиатски корени.

Джо Байдън и Камала Харис символизират единството и многообразието на САЩ и желанието за помощ в толкова тежък период, пише главният редактор по повод на избора за личности. Те ще имат екип, в който ще бъдат представени всички малцинства в САЩ, а жените ще заемат важни постове.

В категорията „Пазители на годината“ попадат топ експертът д-р Антъни Фаучи и медиците на първа линия.

Изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан беше обявен за бизнесмен на годината. Услугата за видео чат набра популярността си на фона на здравна криза, която принуди хората да работят и да се учат от дома.

Всяка година списание „Таймс“ представя най-влиятелния човек, група, движение или идея от предходните 12 месеца. За Личност на годината за 2019 бе обявена Грета Тунберг -16-годишна шведска активистка, бореща се с климатичната криза. Предходната година наградата взеха „Пазителите на истината“ – група журналисти, които са били нападани заради работата им. През 2017 година пък призът бе връчен на жертвите на сексуален тормоз, които открито говореха срещу насилниците си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html