понеделник, 6 май 2024 г.

В смога и мръсотията Фандъкова открива кампания за чист въздух

След като кметът на София Йорданка Фандъкова с години не може да се справи с мръсния въздух, столичани ще трябва да разчитат на помощ от Великобритания и съветите на швейцарски специалисти. Вместо да вземе радикални мерки срещу горенето на гуми, дрехи и други токсични отпадъци Фандъкова ще стартира сътрудничество между Столичната община и британското посолство. То ще бъде посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха и ще се фокусира върху обмяна на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.

Кампанията ще стартира с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро с цел да повиши осведомеността за важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

За поредна година с настъпването на зимата смогът обхвана столицата и експертите предупреждават за перфектния койктейл от рискове за здравето – високото замърсяване на въздуха и коронавирусът – в страната с едно от най-високите нива на смъртност от COVID-19  в Европа. Опасността е особено голяма, като се има предвид, че няколко пъти миналия месец София беше най-замърсеният град в света според швейцарския уебсайт за мониторинг на качеството на въздуха IQAir.

С понижаването на температурата въздухът над София придобива обичайния си зимен опушен сив оттенък. Картите за качество на въздуха на София за пореден път предизвикаха горещи коментари в социалните медии, което ядосва хората в най-бедната страна на Европейския съюз. Данните на министерството на околната среда потвърдиха, че през ноември концентрацията на фини прахови частици е била четири пъти над допустимата граница на Световната здравна организация. Миналата седмица Европейската комисия докладва България пред Съда на Европейските общности заради системното неспазване на нейните ограничения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html