вторник, 7 май 2024 г.

Световната и българската литература се срещат в София

Днес (10 декември) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал. Фестивалът, който заради пандемичната ситуация тази година ще се проведе виртуално, ще продължи до неделя включително. Повече от 60 участници от 9 държави ще се срещнат с българските читатели. Писателите, които участват в международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи и модератори ще присъстват в специално създадено студио.

Водещ на студиото ще бъде талантливата Надежда Московска. Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала освен цялата програма ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.

Оранизаторите на Осмото издание на фестивала споделят, че то ще се проведе онлайн между 10 и 13 декември и ще гравитира около темите, поставени от световната пандемия. Зад маската на болестта остро се откроиха вечните въпроси за смъртта, самотата, страха, изпълзяха демоните на нашия свят, замъглиха се представите за бъдеще. Повече от всякога имаме нужда от гласовете на съвременните писатели, които разказват историите, чрез които можем да преосмислим кои сме и какво ни чака.

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември | 16:00).

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.).

Британският писател и есеист от индийски произход Салман Рушди ще се включи от Ню Йорк. Той е автор на 14 романа, а книгите му са преведени на над 40 езика.
Стилът му често е определян като „магически реализъм“. Автор е на документални филми и нонфикшън. Още с втората си книга „Среднощни деца“ Салман Рушди получава широко признание. Тя му носи наградата „Букър“ (1981 г.). През 1988 г. неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ предизвиква силна реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и за убийството му е определена голяма парична награда. 13 години от живота му минават под друга идентичност и постоянна полицейска
защита.

Рушди спира да използва фалшивото си име през месеците след 11 септември 2001 г.

В следващите дни до 13 декември ще има срещи с квебекския писател Жил Жобидон, англоезичната писателка Капка Касабова, финландската авторка Селя Ахава, британския писател Крис Клийв и двама израелски автори – Ешкол Нево и Етгар Керет.

Срещите с българските писатели и поети ще бъдат обособени в три основни жанрови рамки: роман, поезия и разказ. В осмата година на фестивала авторите от България ще бъдат Антония Апостолова, Георги Господинов, Георги Тенев, Зорница
Гъркова, Любов Кронева, Момчил Николов, Надежда Радулова, Русана Бърдарска, Яница Радева

„Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивалЧаст от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies).

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html