неделя, 5 май 2024 г.

Купуваме медицински хеликоптер за 20 милиона

Правителството ще стартира обществена поръчка за закупуване с европейски средства на медицински хеликоптер. Той ще струва 20 милиона лева и ще бъде оборудван с най-висок клас медицинска техника. В момента се изготвя спецификацията и предстои обявяването на тази обществена поръчка. За територията на страната са необходими два такива хеликоптера. По тази причина ще стартираме процедура и за закупуване на втори хеликоптер. До края на годината ще бъдат доставени още 20 нови линейки, обяви здравният министър професор Костадин Ангелов по време на заседанието на Комисията по здравеопазване в Парламента във връзка с епидемичната обстановка заради COVID-19 и плана за ваксиниране срещу вируса.

Националният ваксинационен щаб (НВЩ) е провел вече няколко заседания, изработена е програмата, която ще се следва, изготвени са и списъците на желаещите да се ваксинират от първата група, остава да се определят екипите, които ще ваксинират желаещите. Логистиката е създадена и България е готова да приеме първата пратка от ваксини, които са с годност 5 дни и трябва да се съхраняват при минус 70 градуса.

Електронното направление вече работи, стана ясно още на срещата. За електронен PCR има организационен проблем, не софтуерен. Най-много направления са издадени в големите областни градове, като до края на годината ще бъде въведена и електронната рецепта, като към системата ще бъдат включени освен личните лекари и аптеките.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html