понеделник, 6 май 2024 г.

Въпреки спада на заразените – яслите и градините остават затворени

Яслите и детските градини засега остават затворени

Отварянето на яслите и детските градини остава под въпрос до неделя, когато ще са готови данните за последните 7 дни за заболелите и смъртните случаи у нас. Засега обаче данните не са обнадеждаващи. Това съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас здравният министър професор Костадин Ангелов.

Не се готвим да отворим детските градини, имаме нужда от цялата информация до края на седмицата, за да вземем това решение, но досега данните не ни водят в тази посока. До неделя ще се проследят и когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират, ще го вземем или няма да го вземем. Много е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, така че е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорим при въвеждането на мерките, категоричен беше Ангелов.

За последните 7 дни излекуваните случаи от COVID-19 са 16 872, общо за последните 4 дни са 11 405. Тези числа правят изключително добро впечатление, защото са надеждата, която е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система.

Данните на Кантарджиев сочат, че сме на 2-ро място в ЕС по смъртност от COVID-19

Професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб огласи обаче тревожни данни, според които заболеваемостта у нас е 554 на 100 000 души население, което ни нарежда на 9-то място сред държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство. По отношение на смъртността обаче България е с показател 27,5 на 100 000 население, на 2-ро място в Европейския съюз.

Болничните легла в страната за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети наполовина, а заетостта на интензивните легла е около 40%. Най-висок е процентът на заетите легла в Ямбол (98%) и Шумен (85%).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html