понеделник, 6 май 2024 г.

Великият голмайстор Паоло Роси издъхна на 64 г.

Паоло Роси, световен шампион и голмайстор с Италия през 1982 г., почина на 64-годишна възраст. Съпругата му Федерика Капелети съобщи тъжната новина в профила си в Инстаграм.

„Никога няма да има някой като теб, уникален, специален, след теб е абсолютното нищо…“, написа журналистката, която бе омъжена за легендата от 2010 г.

Суперзвездата на италианския футбол през 1982 г. изведе Италия до спечелването на Световна купа, като вкара шест гола, с което спечели „Златната обувка“ за голмайстор и „Златната топка“ за най-добър играч на първенството.

Същата година е награден със „Златната топка“ на списание „Франс футбол“ за най-добър футболист в Европа.

Роси, който е роден на 23 септември 1956 г. в град Прато, играе в отборите на „Комо“, „Виченца“, „Перуджа“, „Ювентус“, „Милан“ и „Верона“. В състава на „Ювентус“ печели КНК през 1984, Суперкупата (1984) и Европейската купа година по-късно.

За националния отбор на Италия има 49 мача и 20 отбелязани гола.

В историята на играта остава с незабравимия хеттрик, елиминирал супер отбора на Бразилия по пътя към финала на Мондиал 1982 при победата с 3:2. Мачът е една от класиките на световните първенства.

Заместник-директорът на RaiSport Енрико Вариале написа: „Много тъжна новина, напусна ни един от незабравимите, който накара всички ни да се влюбим в онова лято на 82-ра и който беше ценен и компетентен колега през последните години“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html