понеделник, 6 май 2024 г.

Кумец на Путин с 230 декара по нашето море

 

Виктор Медведчук и аткрактивната му половинка Оксана Марченко

За седем години украинският олигарх Виктор Медведчук купува ценните имоти през пет фирми, регистрирани на столичния булевард „Витоша“ №5

Украински олигарх е най-едрият собственик на терени по Южното Черноморие на България, става ясно от разследване на няколко медии в Киев, пише в последния си брой вестник „Галерия“. Виктор Медведчук е не само един от най-богатите хора в бившата съветска република, но е и сред водещите политици в страната. През 2007 година той започва офанзива по изкупуването на едни от най-скъпите и доходоносни терени в общините Несебър, Поморие и Царево. В продължение на 7 години – до 2014, чрез няколко свои фирми той постепенно става собственик на земи между селата Ахелой и Равда, на самия бряг на морето.

Според различни данни той е инвестирал около 20 милиона евро за 230 декара по Черноморието. Сделките са извършени през пет различни фирми, които имат много сложна структура на собственост. Номинално и петте са собственост на кипърски гражданин, регистрирани са на един адрес в София – булевард „Витоша“ 5. Фирмите са: „Перфект Ленд Пропъртис“, „Анаптиксис Девелпомент“, „Ескафеас Констракшънс“, „Христос Атанасио Констракшънс“ и „Политими Джиа Пропертис“. Всичките имат един и същ предмет на дейност – строителство и търговия с имоти. Според данните от имотния регистър част от земите за земеделски, но плановете са да се промени техният статут и те да влязат в регулация, което пък би позволило строителството върху тях. Изкупуването на терени е прекратено през 2014 година, след като американските власти налагат персонални санкции на Медведчук и неговата бизнес империя. А тя е сред най-големите в постъветското пространство. Медведчук владее три големи енергийни компании в Украйна, а в два металургични завода е съдружник с друг много известен олигарх – Игор Коломойски.

Част от имотите на Медведчук по Черноморието

Далеч по-интересни обаче са политическата кариера и връзките на Медведчук. Според украинските медии в България той е инвестирал пари, натрупани по времето, когато бе приближен на втория президент на страната Леонид Кучма. „Изкупуването започва две години след като Медведчук напуска поста шеф на президентската администрация. Тогава той още не беше толкова богат, тъй като бизнесът му не беше развит. Въпросът е откъде са парите за инвестициите в България“, пишат в Украйна. Преди обаче да напусне поста, той установява много близки връзки с руския политически елит, включително и с президента на Русия Владимир Путин. През 2003 година Медведчук се жени за телевизионната водеща Оксана Марченко, която е бивша Мис Украйна. Кум на звездната двойка е… Владимир Путин. На следващата година руският държавен глава става кръстник на детето им.

Путин и Медведчук

През 2012 година Медведчук основава своя политическа партия, която е върл противник на влизането на страната в Европейския съюз, дори и срещу договора за асоциация с ЕС. След събитията от 2014 година, когато Крим бе анексиран от руснаците, Медведчук единствен от украинските политици поддържаше отношения с Путин. Само през миналата година той на два пъти официално се среща с него в Москва. Година по-рано срещу него започва да се води дело за държавна измяна, но завършва без повдигане на обвинения. През 2018 година Медведчук признава, че е прехвърлил почти целия си бизнес на съпругата си заради американските санкции. Така според украинските медии красавицата Оксана Марченко се явява собственик на петте фирми, които притежават земята по Българското Черноморие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html