вторник, 7 май 2024 г.

Депутатите прекръстиха 24 май

Празникът вече ще се казва „24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“ Досега бе  „24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Предложението за промяната бе на Обединени патриоти и бе вкарано като изменение на текст в Кодекса на труда. Мнозинството гласува „за“ и решението бе прието. То е окончателно.

Георги Гьоков от БСП възрази, че  Кодексът на труда не е място за решаване на исторически спорове.  Според него промяната не цели изграждане на национално самочувствие и патриотизъм, а отвличане на вниманието на българското общество от проблемите в момента.

Милен Михов от Обединени патриоти сравни позицията на БСП с изказване на руския президент Владимир Путин, в което е казал, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. ОП са категорични, че формулировката, която предлагат, е изцяло пробългарска.

Друга промяна, която депутатите направиха в Кодекса на труда касае платения годишен отпуск. Занапред при постъпване на работа за пръв път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко четири месеца трудов стаж. Досега изискването беше за осем месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html