понеделник, 6 май 2024 г.

Професор Костов: Немислимо е да се пускат ваксини, без да са проверени страничните ефекти

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19, за младите хора с добра имунна система ползата от ваксината е съмнителна, заяви пулмологът професор Коста Костов пред БНР. Той обаче ще се ваксинира при първа възможност.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но страхът му е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана … Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна. Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада, базирана на растение. Използва се генно инженерство – биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат у нас ваксини предпочитанията на професор Костов са към тази на „Pfizer“, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще се изгражда имунитет.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html