понеделник, 6 май 2024 г.

Опозицията в Румъния печели изборите, не се знае дали ще управлява

Въпреки че партията му остана втора, премиерът Лудовик Орбан е убеден, че ще продължи да управлява страната. Снимка Интернет

Опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния печели парламентарните избори, сочат предварителни данни от Централната избирателна комисия. Социалдемократите получават близо 30% от гласовете, управляващата Националнолиберална партия печели 25%, а Съюзът за спасение на Румъния – Партията за свобода, единство и солидарност получава подкрепата на 14% от избирателите.

Още две партии вероятно ще преминат бариерата от 5% – Алиансът за единство на румънците и Демократичният съюз на унгарците в Румъния.

Общо над пет милиона гласуваха вчера на изборите в Румъния, където живеят приблизително 19 милиона души. Около 32% от имащите право на глас са участвали в изборите, а ниската избирателна активност е повлияна от пандемията от коронавируса.

Премиерът на страната и лидер на Националнолибералната партия Лудовик Орбан заяви, че вярва, че неговата партия ще спечели тези избори. Той подчерта пред медиите, че резултатът ще бъде известен след приключване на изборния процес, когато се вземат и резултатите от гласуването извън страната.

Разговорите за формиране на мнозинство няма да са дълги, защото тази държава се нуждае от правителство възможно най-скоро“, каза Орбан пред привържениците си и добави, че неговата партия има четири потенциални коалиционни партньори, за да формира мнозинство.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html