понеделник, 6 май 2024 г.

САЩ: Откажете се от втора АЕЦ!

САЩ искат България да се откаже от идеята си за развитие на атомната индустрия и да се откаже от изграждането на втора АЕЦ в Белене. Това разпространи БНТ, позовавайки се на „Франс прес“ и информация от вчерашното комюнике на американското посолство в София.

Според американците България трябвало да се фокусира върху централата в Козлодуй, за която преди месец Бойко Борисов обяви намерение да се инсталира там американски реактор. Зяа подобно хибридно решение настоява американската посланичка Херо Мустафа, което да позволявало използване на вече закупеното оборудване за проекта „Белене“.

Два руски реактора вече са доставени за втората АЕЦ от Русия и това е удар под кръста, смятат енергийни експерти. САЩ демонстрират лошо отношение към партньори и опит да извиват ръце, поставяйки България в още по-унизителна васална позиция. Ако американците смятат да си решават отношенията с Москва през София, ще срещнат масов отпор от българите, смятат независими наблюдатели. България трябва да върви по пътя, който е постигнат с политически консенсус в рамзвитието на ядрената енергетика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html