вторник, 7 май 2024 г.

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

България ще бъде разделена на шест региона за ваксинация според Националния план, утвърден по-рано от Министерския съвет. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Българския лекарски съюз и Фармацевтичния съюз. За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно и след подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще изберат да им бъде поставена, отново припомни здравният министър професор Костадин Ангелов.
В плана са включени и фазите на ваксиниране – в първата попадат медицинския персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой за ваксиниране от тази група е 243 600 души.
Във втората група са потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за норки – очакван брой 112 080 души.
В трета фаза попадат служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности – комунални и всякакъв вид други услуги.
В четвърта – всички лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболавания.
Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html