вторник, 7 май 2024 г.

Евгени Будинов: Днес е голям ден за българската киноиндустрия

 

Евгени Будинов, снимка БНТ

Депутатите приеха на първо четене промени в закона за филмовата индустрия. В него се предвижда да се увеличи броят на филмите, както и финансирането на националното филмопроизводство. Създава се нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора.

Заложено е годишният размер на средствата за държавна помощ за производство на филми да не бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година, която е  12 пълнометражни игрални филма, 22 документални филма и 250 минути анимация.

Актьорът Евгени Будинов, който е депутат от ГЕРБ емоционално посочи, че днес е голям ден за българската киноиндустрия, защото се обсъжда закон, по който не е работено от повече от 15 години.

Нона Йотова от БСП отбеляза, че подпомагането трябва да бъди насочено към творците, а Мария Цветкова от „Обединени патриоти“ подчерта, че с промените ще се създаде възможност за привличане на чужди инвестиции.

Според председателя на парламентарната комисия за култура Вежди Рашидов между първо и второ четене трябва да се изчистят текстовете, така че да не се допуска лобизъм, както и да е ясно къде и как се харчат държавните пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html