понеделник, 29 април 2024 г.

Ревизоро се готви за политическа кариера и при Слави

Отива ли Емил Димитров-Ревизоро при Слави, пита седмичникът „Галерия“ в последния си брой. Според изданието парламентарният хепънинг, който министърът на околната среда и водите Емил Димитров разигра миналия петък в Народното събрание, бил част от дълго обмислян сценарий, с който Ревизоро правел първа стъпка да се оттегли от сегашната власт и да се влее в опозиционна формация на предстоящите избори. Това е потвърдено от няколко независими източници. Изненадващата изява на бившия шеф на митниците, който предупреди за воден апокалипсис в Бургас и се оплака, че никой не му помага да го предотврати, не е бил координирана дори с ВМРО, от чиято квота е издигнат за депутат. Изненадващо сред среща на Димитров с премиера се оказа, че ситуацията не е толкова драматична и скандалът временно бе заметен под килима. Избухването на Ревизоро обаче въобще не е било спонтанна проява, а най-вероятно началото на поредния политически завой, който перничанинът планира. Димитров сериозно обмислял през последните месеци, когато управляващите изживяват най-трудните си дни, да се дистанцира от тях, за да се влее в опозиционна формация, която със сигурност ще влезе в бъдещата власт. Според различни информации, Ревизоро се срещал с представителите на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, на която социолозите предричат убедително представяне на предстоящия вот. Още повече, че Емил Димитров познава добре Дългия още от времето, когато е част от политическото движение „Гергьовден“, учредено през 1996 г. по Закона за политическите партии.

Евентуална политическа трансформация няма да е необичайна за сегашния министър на околната среда и водите. Неговата биография е прелюбопитна и е пълна с множество обрати. Самият той се представя като икономист и юрист, макар че правните му познания са натрупани по време на  следдипломна квалификация в школата на МВР. Едва по-късно завършва Югозападния университет. Димитров първоначално се дипломира в Института за музикални и хореографски кадри и дори работи по специалността. От официална справка, разпространена от ВМРО става ясно, че през 1980 г. e бил назначен в ДКТ-ЦТПР – дирекция „Мероприятия в чужбина“. Съкращението ДКТ означава Държавен куклен театър.

В годините на демокрацията и по-точно в периода 1993-1996 г. работи в Министерството на финансите и дори става  ревизор на годината за работата си по зърнената криза по времето на Жан Виденов. Името му тогава се използва като синоним на разобличител на корупцията. Малко след това е уволнен от финансовия министър Муравей Радев за направената пак от него ревизия на митниците, където той разкрива нарушения по време и на правителството на Иван Костов. Звездата му изгрява отново, когато по времето на НДСВ през 2001 г. е назначен за директор на Агенция „Митници“. На поста се задържа по-малко от година. По време на първия кабинет на Борисов Ревизоро е сред най-яростните критици на правителството, като атакува най-вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. Последният не му остана длъжен и заявява, че Димитров махнал 400 души, после съдът ги върнал на работа и им били изплатени по десет заплати обезщетение.

Въпреки че номинацията на Емил Димитров за депутат бе излъчена от ВМРО, Ревизоро е в сложни отношения с Валери Симеонов. Още докато беше вицепремиер, лидерът на НФСБ обивни Ревизоро в „тежък лобизъм“ в полза на петролната компания „Лукойл“. В интерес на истината иначе скандалният Симеонов в случая е прав, защото тъкмо Димитров бе моторът на промените в регулациите на търговията с горива, които облагодетелстваха големите играчи за сметка на малките. И макар винаги да изтъква, че е безпристен играч във властта, защото е безпартиен, флиртът му с различни формации има дълга история. Първата му заигравка с политиката е, когато се превръща в лице на движението „Гергьовден“ на Любен Дилов-син през 2001 г. Само 4 години по-късно, на следващите избори, Ревизоро е част от листата на БСП в Плевен. Следва ВМРО, благодарение на което Емил Димитров  си осигурява топло място във властта. Какво ще се случи на следващите избори, предстои да видим.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html