събота, 4 май 2024 г.

Очевидци на трагедията в Трир: Човешки тела летяха из въздуха!

Петима души са загинали, а според различни източници броят на ранените е между 10 и 15. „Човешки тела летяха из въздуха!“ – твърдят очевидци пред „Билдцайтунг“, след като във вторник следобед автомобил с висока проходимост, спортен модел, нахлу в пешеходната зона на германския град Трир, за което АНТЕНИ писа по-рано.

Отцепената пешеходна зона в центъра на Трир. Снимка: Дойче Веле

Според говорителя на полицията Карл-Петер Йохем сред пострадалите има и деца. Съобщава се за загинало 9-месечно бебе.

Мотивите засега не са известни, съобщи „Дойче Веле“. Информацията е от 20.45 ч.

Полицията е задържала един мъж, а автомобилът му е конфискуван. При задържането си той е оказал съпротива. Засега не се знае нищо за мотивите на извършителя, но органите по сигурността смятат, че той е действал сам и най-вероятно в състояние на амок. Очевидци твърдят, че пешеходците са били газени целенасочено, а шофьорът нарочно карал на зигзаг. Засега обаче няма индикации за терористичен акт.

Задържаният е 51-годишен германец от района Трир-Заарбург, който се казва Бернхард В, твърди „Фокус“. Със своя автомобил марка „Рейндж-Ровър“ с висока скорост той е изминал цял километър по пешеходната зона на града – между Константиновата базилика, пазарния площад и римската арка „Порта Нигра“. Според очевидците извършителят безогледно е газил хора по пътя си.

Новината предизвика шок.

Старият град е отцепен. На помощ се притекоха спасителни екипи от целия регион, които се грижат за ранените. Кметът на града Волфрам Лайбе през сълзи изрази личния си потрес от случилото се: „Току-що бях в пешеходната зона – просто ужасно е. Зловеща гледка. Видях маратонка на земята и мъртво момиченце, което я е носило.“

Шокирана от случилото се, министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер незабавно е заминала за Трир.

Хората в града казват, че това е най-черният ден в историята на Трир от Втората световна война насам.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html