вторник, 7 май 2024 г.

Депутат от Руската дума сравни спирането на Youtube с ядрен удар по Вашингтон

Желанието на властите да блокират YouTube на територията на Русия е разбираемо, но е практически нереално. И, както се оказа, проблемът не е само технически. Депутати в руския парламент внесоха в средата на ноември законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на правителството да ограничи интернет достъпа на американски социални мрежи и платформи за видеосподеляне.

„Неотложността в приемането на законопроекта се дължи на многобройни случаи на неоправдано ограничаване на достъпа на руски граждани до информация в руските медии от определени интернет ресурси, включително регистрирани извън Русия“, се казва в бележка, приложена към проектозакона.

Ръководителят на Комитета по информационна политика, информационни технологии и връзки в руския парламент Александър Хинщейн говори пред „Правда“ за възможното блокиране на видеоканала. Според него такава мярка трябва да се възприема като крайна, а и до нея може да не се стигне изобщо.

„Това е хипотеза. Така както всички държави, които разработват ядрено оръжие, го правят, без да имат идея да го използват. Така че, когато ми задават въпроса как технически би се осъществило блокирането на YouTube, винаги отговарям следното – то е все едно да обсъждаш как може да бъде нанесен рекетен удар с ядрено оръжие по Вашингтон и какви ще бъдат последствията“, коментира Хинщейн.

Депутатът напомни, че това е само законопроект, който засега е приет само на първо четене, като при последващи предложения, той ще бъде доработен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html