понеделник, 6 май 2024 г.

НХА организира Международен онлайн симпозиум по текстил

Тази година специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ в НХА отбелязва 60 години от създаването си в съвременния ѝ вид, както и 122 години от първата школа за преподаване на текстил.

По този повод на 4 декември 2020 от 13:00 часа ще се проведе Международен онлайн симпозиум за обучението по текстил и насоките в развитието на изкуството на текстила с лектори от Великобритания (Джанис Джефрис, професор по визуални изкуства към колеж Голдсмит, Лондонски университет); Полша (Марта Ковалевска, изкуствовед, куратор, университетски преподавател, главен куратор на Централен музей на текстила в Лодз); Франция (Бруно Итйер, изкуствовед, Главен куратор наMusée Joseph-Déchelette, Roanne); Швейцария (Жизел Еберхарт Котон, директор на фондация „Том Поли“, гр. Лозана); Китай (Асадур Маркаров, професор, съосновател на Триенале на нишковото изкуство, гр. Ханджоу), САЩ (Виктория Манганиело, визуален артист, професор по текстил в Ню Йоркския университет и Parson’s the New School), България (доц. д-р Вержиния Маркарова и проф. д-р Аделина Попнеделева). Симпозиумът ще допринесе за обогатяването и по-дълбокото запознаване както на студентите, така и на широката публика с актуалното случване в сферата на текстила по света.

Широкото присъствие на текстила в човешкия бит (за облекло и в интериора), както и бързо разрастващият се всред все повече социални кръгове интерес към модата и нейните постоянно променящи се тенденции, водят до необходимостта от нова специализирана школа. Така през 1904 г. се създава „Школата по везмо и плетене на тантели“ с преподавател Тереза Холекова–Михайлова, която я ръководи до 1922 г. В нея се изучават образци от традиционната българска бродерия и брюкселската дантела. Създават се проекти и текстилни произведения за облекло и интериор.  От 1923 г. школата се поема от Райна Руменова.
През годините както Академията, така и ателиетата по текстил претърпяват различни промени.
С разрастването на индустриализацията в България се засилва потребността от дизайнерски кадри. Това е предпоставка отново да бъде създадено ателие за обучение по текстилни практики. Необходим е специалист, който да оглави възродената специалност. С постановление на Министерския съвет № 201 от 7 септември 1959 г.  се открива специалност „Художествено оформяване на тъканите“. Ръководството на ВИИИ „Н. Павлович“ изпраща през 1953 г. второкурсника Марин Върбанов, правещ впечатление не само с таланта си, а и с изключителната си харизма и умения в общуването, като стипендиант в Китай (по Спогодба за културно сътрудничество между НР България и КНР от м. юли 1952 г., включваща и обмен на студенти), за да учи текстилен дизайн и текстилно изкуство.
След дипломирането си (1959 г.), Марин Върбанов се завръща в България и започва да преподава текстилна композиция и живопис. За времето, в което ръководи специалността, той успява да обучи и възпита няколко поколения български артисти, работещи в областта на текстилното изкуство и текстилния дизайн, някои от които играят важна роля в развитието на изкуството на текстила в световен мащаб. Негова и на екипа, който сформира по-късно, е заслугата за създаването на съвременната българска текстилна школа.
Специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ се развива и утвърждава като една от най-прогресивните и търсени специалности в НХА. Преподаватели и студенти от специалността участват активно в художествения живот на страната и света и изграждат облика на съвременния български текстил. Двете главни опорни точки за създаване на специалността още от самото начало са богатата българска традиция в областта на текстила и социалният интерес и потребност на обществото от високохудожествени текстилни продукти.
Чрез опита, натрупан през годините на своето съществуване, специалност „Текстил – изкуство и дизайн” изгражда една обща, фундаментална стратегия за настоящето и бъдещото си развитие. Това е цялостна художествена концепция на базата на индивидуалните потребности и естетически и духовни нужди на обществото.
Специалността доказва постоянно състоятелността на своята стратегия за подготовка на адекватно реагиращи художници, работещи в областта на текстилното изкуство и дизайн. Това са всестранно подготвени за конкурентната ситуация днес специалисти. Нуждата на съвременната личност от високоестетически произведения обуславя важността на съществуването и развитието на специалността, която е гъвкава, съвременна и модерна.
Преподавателите, ангажирани в учебния процес – изявени художници с дългогодишна практика и международно признание, се отличават с голям творчески и преподавателски опит. Студентите, завършили специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, създават облика на съвременния художествен текстил и дизайн в България. Със съвременен учебен план, опирайки се на възгледите за широко отворена за новостите и идеите подготовка, обучението се стреми да обвърже в едно цяло проблемите на текстилното изкуство и текстилния дизайн. В условията на пазарната икономика, специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ търси нови, съвременни форми в учебния процес и мотивация за придобиване на знания и използването им в живота. Така специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, нейните преподаватели и студенти стават част от европейското и световно текстилно изкуство и дизайн.

Ако желаете да участвате в симпозиума като слушател, моля да се регистрирате чрез този линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpjXqFb8jmMdW2WA1AgmvNEqNedXazfEw8w2_

Ето и програмата:

П Р О Г Р А М А
13:00 ч. – 13:15 ч. (11:00 p.m. – 11:15 p.m. GMT) – Откриване на симпозиума – доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител катедра „Текстил – изкуство и дизайн“, водещ преподавател по специалност „Текстил“.
13:15 ч. – 13:30 ч. – Текстилът в националната художествена академия от началото до днес (1898 – 2020), Кратък исторически преглед – реч от доц. д-р Вержиния Маркарова.
13:30 ч. – 13:50 ч. – Образование по текстил: Обратно в бъдещето – лекция на Джанис Джефрис, професор по визуални изкуства към колеж Голдсмит, Лондонски университет, Великобритания.
14:00 ч. – 14:20 ч. – Текстилно изкуство: Образованието е ключово – лекция на Жизел Еберхарт Котон, директор на фондация „Том Поли“, гр. Лозана, Швейцария.
14:30 ч. – 14:50 ч. – Изящното в текстилното изкуство – лекция на проф. д-р Аделина Попнеделева, водещ преподавател по специалност „Текстил “, преподавател по създадената от нея дисциплина „Теоретични проблеми на текстилното изкуство“.
15:00 ч. – 15:20 ч. – Изучаване на стенни килими, пример за Националното училище за декоративно изкуство в Обсон (Крез – Франция) – лекция на Бруно Итйер, изкуствовед, главен уредник, музей на Джоузеф Дешелет, Роан, Франция.
15:30 ч. – 15:50 ч. – лекция на Асадур Маркаров, професор, съосновател на Триенале на нишковото изкуство, гр. Ханджоу, Китай.
16:00 ч. – 16:20 ч. – лекция на Виктория Манганиело, визуален артист, професор по текстил в Ню Йоркския университет и Parson’s the New School, САЩ.
16:30 ч. – 16:50 ч. – лекция на Марта Ковалевска, изкуствовед, куратор, университетски преподавател, главен куратор на Централен музей на текстила в Лодз, Полша.
17:00 ч. – Закриване на симпозиума.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html