събота, 4 май 2024 г.

На личен разговор с Наум Шопов

В паралелната програма на тазгодишното онлайн издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ може да гледаме документалния филм на Георги Тошев за големия български актьор Наум Шопов, който ни напусна преди 8 години, оставяйки след себе си една от най-ярките театрални следи у нас.

„Личен разговор“ е първият пълнометражен документален филм за големия актьор Наум Шопов (1930 ̶ 2012). Той разказва пред камерата за трудния си път, за начина, по който политическата действителност драматично се намесва в личния и професионалния му живот, споделя тайни на семейството си. Той разкрива защо навремето е бил зачеркнат от списъците на тогава ВИТИЗ (Висш институт за театрално изкуство), как работи в мина и след кой спектакъл е принуден да напусне София.
Наум Шопов е известен с това, че не обича да дава интервюта. В архивите има не повече от 12 интервюта за над 50 години сценична и филмова кариера.

„Преди години исках да направя филм за Наум, но знаех, че не иска да споделя живота си с другите. Дочаках момента, в който той бе готов да ми се довери. Това е едно от най-личните интервюта, което съм направил като журналист“, признава Георги Тошев.

Излъчването на филма е достъпно от 27 ноември, 17:00 ч., до 6 декември, 19:00 ч., без териториални ограничения. Свободен достъп.

Автор: Георги Тошев

Оператор: Росен Даскалов – Тийчъра

Режисьор: Станислав Тодоров – Роги

Продуцент: Георги Тошев

ART productions, 2010

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html