неделя, 5 май 2024 г.

Бойко Ноев: Ровенето в историята няма да реши нищо

Бойко Ноев, снимка Интернет

 

„Въпросът е какво правим оттук нататък? Във външната политика има един термин „стратегическо търпение“, България трябва да прояви „стратегическо търпение“. Самите македонски ръководители казват „ние мълчахме 25 години“. И ние можем да чакаме. България няма бърза работа. България е в ЕС, България е в НАТО. Няма проблем за македонската стабилност, Македония е член на НАТО. Това, че Русия ще направи там нещо е доста хипотетично и почти невъзможно. Така че, България трябва да прояви това „стратегическо търпение“, България не спира Македония за никъде. България подкрепя Македония да е член на ЕС. Само че важното е, че не е казано това да стане точно днес, може да е утре или след 5 г., каза пред BTV бившият военен министър и сега експерт Бойко Ноев.

Проблем е и това, че не се изяснили все още позицията си пред Европа, смята той. Гърция десетилетия наред, след твърдата си позиция, обясняваше на международната общност какъв е проблемът. В началото международната общност не я разбра, после й ръкопляскаше за решаването на проблема. „България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура“, обясни Ноев. Аз съм участник и помня как България късаше от залъка си да помага на Северна Македония: лагерите за албанските бежанци 1999г. , нашата помощ за гражданската война, пристанище Бургас беше станало пристанище „Македония“ по време на ембаргото, продължи той. „Това нещо се забравя, но по-важното е, че сегашното управление хвърли решаването на политическите въпроси на полето на историята. Голяма грешка е според мен, че историческата комисия беше натоварена с политически по същността си въпроси“, смята той.

Аз обаче не смятам, че ровенето в историята ще реши нещо. Историята е такава, каквито са фактите. Няма какво да преговаряме, те да си я тълкуват както искат. Затова на правителствено ниво трябва да се поставят важните въпроси за България, каза Бойко Ноев. На първо място, правата на българските граждани. България има 120 хиляди носители на български паспорт в Македония. Те имат и македонски паспорт, но за да получат български декларират пред нашата страна редица неща, сред които е български произход, знание на български език. Тези 120 000 души не смеят да надигнат глас в Македония, те са дискриминирани, на практика. Мнозина от тях на практика са избягали тук и работят в България, каза Ноев и добави: Иска ли България гаранция за спазването на техните права?

В преамбюла на македонската Конституция има изброени „7 държавотворни народа“, т.е. признати за части от други народи, но и част от страната. Сред тези 7 са: турци, албанци, сърби, власи, роми, бошняци…“няма българи там, българите са други, те не съществуват, техните права не са защитени от Конституцията на страната“, обясни Ноев и попита: Ще постави ли България въпросите за Конституцията?

Той припомни, че 82% от обществеността иска да се сложи ред в отношенията със Северна Македония. Президентът и всички политически партии са за това България да отстоява своите интереси. Не сме чули само един човек, който в момента е болен, но се изказва по други теми, премиерът. Тъй като външната политика в момента определено се управлява от еднолично, както и всичко останало в България, ние можем да получим изненада. Силно се надявам, че това няма да стане, заяви Бойко Ноев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html