петък, 3 май 2024 г.

България отново си поиска архивите от Москва

Въпросът за достъпа на България към т.нар. „трофейни архиви“ беше отново поставен на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на което нашата делегация бе водена от бившия председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. Пред Комитета на министрите Главчев внесе за разглеждане този проблем за втори път. Преди няколко години същото направи и предишният ръководител на нашата делегация Лъчезар Тошев.

„Трофейните архиви“, както ги нарича Русия, са всъщност целия архив от документи и произведения на изкуството, заграбени от Червената армия във всички държави от източния блок, включително и България. Още с влизането си в Съвета на Европа през 90-те години Русия пое ангажимента не само да даде достъп на България до документите, но дори и да ги върне на страната ни. „Руската федерация е длъжна да направи всичко необходимо тези архиви да се върнат на страната ни. Включително и тези, които са били изпратени в Москва след края на войната“, заяви Тошев.

По неговите думи, в руската столица се падзи целият архив на българското външно министерство от освобождението на България от турско робство до 1945 година. „Там изключително ценни исторически документи. Този въпрос не е решен не само на ниво Съвет на Европа, но дори и на двустранна основа“, каза още Тошев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html