петък, 3 май 2024 г.

Борисов медиатор между Ердоган и Макрон

Снимка от личния профил на Бойко Борисов

Макар и болен от КОВИД-19 нашият премиер не спи, а работи. Този път на терена на външната политика, където през последните години очевидно се чувства в стихията си. За новата роля на Бойко Борисов става ясно от публикация във Фейсбук, от която става ясно, че премиерът ни се е нагърбил с нелеката задача да помири лидерите на Франция и на Турция. Ето какво пише Борисов:

„Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Тайип Ердоган. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните.“

Скандалът между Франция и Турция избухна, след като Макрон защити свободата на словото и защити рисуването на карикатури на Мохамед. Именно заради показване на такава рисунка в час френски учител наскоро бе обезглавен от свой ученик мюсюлманин. В отговор на думите на френския лидер Ердоган го прати на психиатър.

Дали Борисов ще успее да помири двете държави? Може да опита, но е съмнително с оглед на изострените отношения между Париж и Анкара. Освен това е хубаво, когато дава примери за добросъседство, да не забравя, че между България и Македония се вихри скандал, който неговото правителство изпусна извън контрол заради множеството отстъпки, които направихме на Скопие. И то под давление на коалиционния партньор ВМРО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html