петък, 3 май 2024 г.

СДС: Винаги десницата е правила реформите

Опитваме се да направим най-добрите стъпки за мобилизиране на десния електорат и се надявам да се поздравим с успех на следващите избори. България има нужда от дясно управление. Досега реформи винаги са се правили от десни формации. Ако бъдем в следващия парламент, ще се борим за тези реформи.

Това каза лидерът на СДС Румен Христов на дискусията “Българските партии в център-дясно – успешни стратегии за развитието на България“, организирана от фондация “Конрад Аденауер”.

„България има нужда от дясно управление , продължи Румен Христов. Според него  десните партии се опитват да направят най-добрите стъпки в посока мобилизиране и събиране на проевропейския, пронатовски и десен електорат, за да може на предстоящите парламентарни избори на 28 март догодина да се поздравят с успех.

Според политическият анализатор проф. Антоанета Христова е очевидно, че протестите в България са в процес на затихване, на изчерпване и приключване. Тя бе категорична, че образът на десните не е това, което “Демократична България” се опитва да наложи – “хора от южните квартали, които се движат с колелета и ранички”. “Ситуацията на тази партия е изключително критична”, категорична бе тя. И предположи, че избирателите щели да гласуват за лидерът на “Да, България” Христо Иванов, докато не направел грешка, а след това щели да се обърнат към друг.

Политологът доц. Татяна Буруджиева заяви, че десницата трудно може да спечели изборите,  защото е силно фрагментирана. „Партиите станаха твърде много и твърде малки“, каза Буруджиева и даде пример, че партията на Цветан Цветанов “Републиканция за България” била обречена да остане малка още от самото си създаване.

СДС няма проблем с протестите сега, докато ДСБ е в един шпагат, който много я разделя и не е ясно кога ще си събере краката. Това разкрачване в някои от десните политически субекти създава един много сериозен проблем пред това да се спечели, смята доц. Буруджиева.

Според нея „следващите избори ще са кукувичи избори. Социолозите не дават ниакакви статистики, че се повишава активността за гласуване с навлизането на новите лица. Това означава, че гласове ще се вземат от сегашните играчи, затова казах, че ще са кукувичи избори“  допълни Буруджиева.

Както и на предишния форум на СДС преди две седмици,  отново нямаше представи на Демократи за силна България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html