петък, 3 май 2024 г.

Буяр Османи: Посещението ми в България беше положително

В отговор на писания на медии близки до ВМРО ДПМНЕ, министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи написа, че няма нов договор между страните ни, както тези издания  спекулират, явно някой много иска България да спре Македония по пътя й към ЕС.

9 октомври.Буяр Османи на среща с премиера Борисов и външния министър Захариева. Снимка Пресцентър МС

Ето пълният текст на Буяр Османи:

“ Искам да отбележа: няма ново споразумение, но има укрепване на взаимната комуникация на множество нива. Открито обсъждаме всички въпроси, произтичащи от Споразумението за приятелство; предприемаме всички стъпки, за да осигурим на Комисията безпроблемна работа, за която изпратихме обществена благодарност за техния резултат, както и да ги насърчим да активизират работата си. В крайна сметка Смесената експертна комисия ще проведе заседание в Скопие утре и вдругиден, което ще бъде още една стъпка към изпълнение на задълженията по договора.

Второ, посещението в България беше положително, защото всички въпроси се откриха, взаимното общуване подсилено, но най-важното – общото желание, и общият интерес към европейската перспектива на Република Северна Македония. Публично отбелязах, че в София, и премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева го потвърдиха.

В крайна сметка нека призова за сериозност и политическа зрялост. Съседските отношения не се регулират от поставянето на ежедневна обществена информация, още по-малко спекулации или изявления за тенденция, предназначени да разгорещят атмосферата. Европейската перспектива е предизвикателство за цялата страна, не само за правителството, и е задължение за всеки от нас.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html