петък, 3 май 2024 г.

Гешев пожела доказателства, събрани с нарушение, да не се обявяват за негодни

Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев и неговият експертен съвет оповестиха желаните от тях реформи. Сред тях са законодателни промени, с които да бъде намален формализмът в наказателното производство, да се занижи доказателственият стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори, както и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите.

Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева и зам. главния прокурор Красимира Филипова.

„Многократно в ежедневната си работа ние, прокурорите сме определяли изискванията на НПК за форма и съдържание за прекалено завишени, както и стандарта на доказване у нас за ненужно висок. Поради това предложените от нас изменения ще бъдат крачка напред към преодоляване на формализма и осигуряване на подходящия стандарт в съответствие с Конвенцията“, заяви Красимира Филипова.

Тя даде пример с формално нарушение при събирането на доказателствата, което води до изключването им при решаването на дело, без да се отчитат значението и важността им.

„Предлагаме годността на доказателствата да се преценява във всеки конкретен случай, като не се допускат доказателства само когато са събрани при съществени нарушения на правилата или са налице съмнения в достоверността им“, обясни Филипова.

Тя допълни, че в България сложността на обвинителните актове, които са с ненужна детайлност, описателност и повтаряемост, понякога стигат до стотици страници, понякога дори над 1000. В противен случай се стига до връщане на делата обратно на прокуратурата с твърдения за процесуални нарушения.

Сийка Милева припомни, че през май Иван Гешев е сезирал изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията по транспорта заради ръста на катастрофите след употреба на алкохол и наркотици.

Самият Гешев представи днес пред депутатите своя доклад за свършената от прокуратурата работа. От него става ясно, че разследванията за корупция, които са наблюдавни от прокуратурата от началото на годината до 31 август, са близо 2300.

283 души вече са предадени на съд за корпупционни престъпления. 156 са осъдените за корупция, а 22-ма са оправданите, предава БНТ.

Други 122 разследвания за започнали за злопотреби с евросредства за първите осеме месеца на годината. На съд са предадени 20 души. 27 вече са осъдени с влязла в сила присъда, а трима са оправдани.

Над 5000 са новообразуваните разследвания за трафик на наркотици. Над 2100 са осъдените с влязла в сила присъда и 18 са оправдани.

Целия доклад може да намерите тук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html