неделя, 28 април 2024 г.

Опозицията в Беларус: Лукашенко, имаш 13 дни да се махнеш

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановская отправи ултиматум към президента на страната Александър Лукашенко. В своя канал в социалната мрежа „Телеграм“ тя обяви „всенароден ултиматум“, в който има три условия: незабавна оставка на Лукашенко, прекратяване на насилието срещу протестиращите и освобождаването на политическите затворници.

Това стана три дни, след като Лукашенко изненадващо се срещна в ареста със затворените водачи на опозицията. На нея обаче не бе казано нищо конкретно, единствено бе разрешено на съпруга на Тихановская да разговаря с нея по телефона. Самата Светлана се намира в Латвия, където избяга след заплахи срещу децата й.

„Хората гласуваха преди два месеца на изборите, а след това излязоха на улицата да си върнат вота. Те получиха за това куршуми, палки, затворнически килии и цинични лъжи на режима – пише Тихановская. – Сега ситуацията е много тежка. Преди вие ни затваряхте, сега го правите още повече. Преди ни плашихте, сега го правите още по-силно. Преди биехте мъжете, а сега и жените, и децата. Не смейте да твърдите, че това е диалог. Това е държавен тероризъм. Ако не напуснете до 13 дни и не прекратите насилието, народът ще излезе отново на улицата и ще обяви гражданско неподчинение.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html