четвъртък, 2 май 2024 г.

Откриват изложба на майстора на скандала Зураб Церетели

Столичната галерия „Графикарт“ подрежда изложба на грузинския художник, който осея света със своите монументални творби. Заради Covid-19 артистът няма да може да долети до България за откриването, но затова пък се очаква да пристигне внукът му и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва – Василий Церетели.

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия наред утвърждава името си като синоним на скандала. Всяко негово явяване в публичното пространство никога не приемано еднозначно, а творчеството му често се оказва генератор на полярни дебати. Разпалени разговори, простиращи се от темата за естетическото (за добрия и лошия вкус в изкуството), през тези за историята, политиката и парите.

Днес Зураб Церетели е богат, свръхработоспособен, а изкуството му не оставя радушен никого. Имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге творческият му път е осеян със завидни успехи. Негово дело са редица монументални произведения пръснати по цялото земно кълбо – „Доброто побеждава злото“(пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната „Сълза на скръбта“ (Байрон, САЩ, 2006) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н.В.Гогол (Рим, Италия, 2002) стотици други.

Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век, че „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

Свързан със световния културен елит преди и след 1989 г. и днес явяването на името на Зураб Церетели и сътвореното от него привлича вниманието на публиката и критиката. За българските почитатели на изкуството художникът също не е непознато име, защото негови творби предизвикаха общественото недоволство преди няколко години, а през 2008 г. в Пловдив беше подредена негова своеобразна ретроспективна изложба показваща работата му в полето на живописта, керамиката и скулптурата.

В галерия „Графикарт“ публиката ще може да се срещне за първи път с негови графични листи, монотипии и рисунки, в които Зураб Церетели разкрива майсторството си в линията, създавайки образи, които остават неразривно свързани с човешкото – с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане, през израстване като художник до днес.

В рамките на изложбата може да бъде видян и документален филм за Зураб Церетели. Куратор на изложбата е Стефан Стоянов, а публиката има възможност да види творбите му между 19 октомври и 15 ноември.

ПВПетров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html