петък, 3 май 2024 г.

Мариета Конова и нейното вчера

Държавният културен институт към Министъра на външните работи ни кани на вернисаж, с който ще се открие живописната изложба на „Вчера“ на Мариета Конова. Събитието е на 15 октомври, четвъртък, от 18 ч. до 19 ч. в галерия „Мисията“.

Вчерашният ден е най-близкият до днешния, защото утрешният ден е несигурен, неясен, дори невъзможен. „Днес“ утре ще бъде „вчера“. Макар и близки по време, спомените от „вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Визуализирането им в творби е форма на архивиране, както и желание на художника да ги задържи възможно по-дълго време в съзнанието си. Изложбата е посветена на неусетно отминалото време, което променя философията и мирогледа ни към днешния ден.

Картините на Мариета Конова са хронологични записки на поредица от срещи, пътувания, пленери, места, които авторът наблюдава и запечатва в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Творбите представят субективното разбиране и възприемане на света, личното светоусещане на автора, отразено в движещата се и преобразуваща емоция. Портретите носят магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо или внушават един или друг спонтанно отразен импулс. В пейзажите и интериорите са закодирани определени състояния и така излизат от обичайната си естетическа функция – те са обитаеми, населени с живот и човешко присъствие, превръщат се в споделен спомен.

Творбите са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти. Съществена част от живописната образност са контрастният колорит и рисунка.

***

Мариета Конова е родена на 28.12.1968 г. в гр. Габрово. През 1987 г. завършва ССХУ за Приложни изкуства в град София, специалност „Текстил“. Дипломира се като „магистър“ в специалност „Живопис“, Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, в курса на проф. Николай Русчуклиев (1992). Придобива следдипломна специализация по „Композиция в живописта” на тема „Контрасти“ (1998) във ВТУ и втора специалност „Дизайн и мода на облеклото“ при Свободен факултет на ВТУ (1996). През 2005 г. специализира „Графичен дизайн“ при Московски колеж по приложни изкуства (Русия), с ръководител проф. Евгений Добровински. Член на СБХ, секция „Живопис“ (2010), Дружество на художниците „Владислав Марджик“ – Кралево, Сърбия (2006) и „Група Цвят – България“ (2008). От 2000 г. е преподавател по орнаментална композиция и други дисциплини в катедра „Църковни изкуства“ на ПБФ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново, където е доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство.

Вернисажът на изложбата ще се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html