петък, 3 май 2024 г.

Изкуство и политика

Изкуството и политиката всякога са вървели ръка за ръка, колкото и на мнозина това да не им харесва или да не им се вярва. Погледнем ли назад във времето, ще видим, че изкуството получава своя най-голям разцвет именно в онези периоди, в които то е в близко сътрудничество с властта. И България не се отличава в тази констатация. А след 1989 г. ясно се вижда, че раздалечаването между политиката и изкуството води до маргинализация на артистите, което в повечето случаи води до компромисно позициониране на арт сцената.

В този контекст се явява и отворената покана на Гьоте-институт, България, за участие в дискурсивния уъркшоп „Политики на предлагането, култури на търсенето“, който се занимава с различни измерения на темата „Изкуство и политика“ между локалните и глобалните предизвикателства на демокрацията, капитализма и консуматорството.

Уъркшопът се случва в рамките на проекта „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт, България, който ще постави въпроса за политическата роля на изкуството в исторически план от 20-те години до днес. Проектът стартира като отговор на изложбата „Изкуство и политика. Сблъсъци и съжителство“ с произведения на Ото Дикс, Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс и Герхард Рихтер от колекцията на Германския институт за международни отношения ifa, както и нова инсталация на Антони Райжеков, и с куратор Мария Василева. По време на изложбата от 27 октомври до 9 декември в галерия „Структура“ Гьоте-институт организира още поредица от лекции, дискусии и пърформанси.

Уъркшопът „Политики на предлагането, култури на търсенето“ ще съпътства изложбата и нейната паралелна програма, като предложи на участниците допълнителни затворени обсъждания, уъркшоп сесии и менторски срещи с Бояна Кунст (Германия), Мария Василева (България), Лъчезар Бояджиев (България), Боян Манчев (България) и Войн де Войн (България). Главен фасилитатор на програмата е Лъчезар Бояджиев.

В продължение на 4-6 уъркшоп сесии в периода 29 октомври – 6 декември участниците ще могат да рефлектират върху темата за ролята на изкуството в политическите процеси днес и да създадат колективна публикация под формата на вестник, който в края на програмата ще бъде отпечатан и разпространен в София и избрани партньорски институции в чужбина.

Участието е уъркшопа е безплатно, сесиите ще се провеждат само в почивни дни и извън работно време. Ще бъдат избрани 10 участници. Повече подробности за кандидатстването вижте тук.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html