петък, 3 май 2024 г.

Среща Меркел – Тихановска в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел разговаря с лидера на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска в Берлин. Двете са провели разговор на четири очи, без камери и микрофони, съобщи говорителка на Меркел. След това Светлана Тихановска се срещна с ръководството на Зелената партия в сградата на Бундестага. Чрез свой говорител Меркел на практика призна Светлана Тихановска за основен лидер на беларуската опозиция. Миналата седмица Тихановска  се срещна във Вилнюс и с френския президент Еманюел Макрон, търсейки съюзници в битката си срещу Александър Лукашенко.

Снимка Интернет

Тя отчете като „малка победа“ налагането на санкции от ЕС на 40 официални представители на беларуските власти. Санкциите обаче трябва да се разширят и да обхванат още фигури от режима на Лукашенко, каза Тихановска.

„Нямам идея какво ще се случи, ако Лукашенко не си отиде. Знам какво ще се случи, ако той си отиде. Ще имаме нови избори, честни и прозрачни, и ще изберем нов президент, придвижвайки се към свободно и безопасно бъдеще“, заяви Светлана Тихановска.

Позицията на Ангела Меркел е, че изборите в Беларус са били манипулирани и че Германия не може да признае резултатите. Тя обаче не желае да играе ролята на посредник в решаването на кризата. Лукашенко е отказал молбата ѝ за телефонен разговор.

Тихановска бе главният противник на Лукашенко на президентските избори през август, които той спечели с 80 на сто. Тя избяга от Беларус в Литва, след като полицията тръгна да потушава с насилие протестите, избухнали в нощта след изборите, на които президентът Лукашенко обяви победа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html